LIVET ÄR UNDERBART

Vaknade tidigt av ett mysigt tappande på husvagnstaket. Det föll ett lätt duggregn. Somnade om och vaknade igen när klockan var över åtta. I dag var det Leif och Eva som knackade upp mig och vi gick ner för att basta. Det var mer folk i bastun i dag och som vanligt försökte vi lösa världsproblemen och det blev intressanta diskussioner och ditten och datten.

Två dopp i sjön, som faktiskt höll 14 grader (Leif hade termometer med sig), blev det. Så skönt och uppiggande. I dag blev det gröt till frukost.

Dagen började som sagt med duggregn och därefter mulet väder. Vid 11-tiden började solen titta fram och vi bestämde oss för att gå en promenad. Det var Leif, Eva och jag samt hunden Gulli som gav oss iväg. Vi gick ”pepparkaksbageri-rundan” med en avstickare till kyrkan St Ursula och Kyrkviken. Till vår förvåning var kyrkan olåst och vi kunde gå in och titta på den fina 1200-tals kyrkan. Vi dokumenterade även vårt besök i gästboken.

Ivö Kyrka (St Ursula kyrka) uppfördes av ärkebiskopen Andreas Sunesson och tog fyra år att bygga. Den stod färdig år 1228 och är byggd i romansk stil. Ofta byggdes kyrkorna på höjderna, men inte Ivö kyrka. En teori är att plats vid S:ta Ursulas källa ansågs helig och att kyrkan därför byggdes där. En annan teori är att ärkebiskop Sunesson byggde kyrkan på ett ställe som han lätt kunde ta sig ifrån med båt till sin bostad Ivöhus som låg mitt över viken.

Det finns en legend från 1100-talet om S:ta Ursula och den säger att Ursula var en brittisk kungadotter som hade lovat att gifta sig med en hednisk prins under förutsättning att han blev kristen. Hon skulle också göra en pilgrimsresa till Rom. Offerkällan, S:ta Ursulas källa, ansågs ha förmåga att förvandla vatten till vin, åtminstone när ärkebiskopen ville släcka törsten där. Dock har ingen upplevt detta mer än möjligen ärkebiskop Sunesson.

När vi passerade pepparkaksbageriet introducerade jag vännerna till Grabb-and-go-försäljningen. Som vanligt var det Broby och Öljehults pepparkakor som gick att köpa.

När vi kom tillbaka till campingen efter två timmar hade vi traskat 7,5 km men i måttlig takt. Vi gav oss tid att stanna och titta på och artbestämma blommor som växte i diket och att njuta av den vackra naturen på ön.

Nu lyste solen från klarblå himmel och den fortsatte att göra så resten av dagen. Det blev verkligen en härlig eftermiddag med kycklingsallad till lunch och njutning i solen. Så skönt och avkopplande. Till kvällen blev det gemensam grillning och till vår glädje ville även Eva och Leif se Let´s Dance-finalen och så fick det bli.

Summering av dagen och kvällen: Livet är underbart och umgänge med goda vänner är fantastiskt.

Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Vilken mysig och avkopplande dag. Kanske det jag ska göra, dra med mig maken på camping!!! Fin kyrka och orgelpiporna kom med... de utgör liksom nästan ramen för kyrkobyggnaden och är som du vet det som drar mitt intresse till sig när Jag besöker gamla kyrkor. 😀nouw.com/fibrolivet
Ewabethsblogg
Ewabethsblogg,
Det var för din skull som det kom med en bild på orgeln 😊nouw.com/ewabethsblogg
fibrolivet
fibrolivet,
oj, tack för det... den är lite katthuvudformad tycker jag😺nouw.com/fibrolivet
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229