Lite funderingar efter en arbetsdag

Det märks på jobbet att vi är få som jobbar och många som har semester. Vi är en liten skara nu och även om diskussionerna i fikarummet är lika livliga så låter det inte lika mycket när inte alla är på plats.

Själv försöker jag begränsa mina rättsområden för att kunna jobba mindre (bara 100 %) och kunna vara fri på fredagar. Hur går det ihop? Med 40 timmars arbetsvecka jobbar vi 8-16.30 med 30 minuters lunch. Jag brukar vara på plats vid 8-8.30, men går inte hem (eller till träningen) förrän kl 17.30 och ibland 18.30. Det innebär ca 9-10 timmars arbetsdag fyra dagar i veckan. Där har ni mina 100 % arbetstid.

De rättsområden som jag framför allt vill fokusera på är brottmål, familjerätt (vårdnad m.m.) och hälso- och sjukvårdsjuridik (behörighetsärenden). Jag jobbar emellertid också med andra typer av ärenden, t ex tvångsvård (LVU, LPT/LRV och LVM), migrationsrätt och arbetsrätt. Dessutom är ju en av mina stora uppgifter att vägleda och handleda mina biträdande jurister. Så man kan lugnt säga att jag har full sysselsättning.

I dag var det min tur att ha samtal med eventuella nya klienter. Dessutom hade jag ett möte med en tidigare klient som ännu en gång behövde hjälp.

Dagens ärenden handlade om behörighet inom hälso- och sjukvården, tvingsvård, vårdnad och migration.

När man möter nya klienter, eller gamla med nya ärenden, bjuder de in en i deras värld. Man lyssnar på deras historia och deras problem. Ofta ta känslorna över och det kan bli både tårar, sorg, ilska och ångest och mycket mer. Vår uppgift är att lotsa dem genom detta och att bena ut den juridiska problematiken och tydliggöra vad vi kan göra för dem.

Ibland leder de här samtalen inte till några nya ärenden eftersom det visar sig att det inte är något man kan göra med hjälp av juridiken. I dag var det som inte så. Av fem telefonsamtal och ett besök blev det fem nya ärenden.

Efter en sådan arbetsdag som idag, där huvudet fylls med nya intryck att man måste växla mellan olika rättsområden är det skönt att rensa hjärnan med träning. Därför blev det ett dubbelpass på SHE med engergiska Annica. En häftigt Fyspass och ett Bodyrelaxpass. Efteråt kände jag mig trött men nöjd och efter en skönt dusch hemma var det skönt att koppa av i soffan resten av kvällen

Gillar