Julfirande

Sitter på sena julaftonskvällen och summerar årets julfirande hittills.

I går "lillejulafton" kom dottern från Halland med familj ner till Skåne och sonen med familj kom från Rydsgård. Det blev riktigt julaftonsfirande som började med att granen kläddes av barnbarnen.

Sedan hjälptes alla åt med att plocka fram maten och så försåg vi oss från julbordet.
 
 
Vi åt mycket och länge och blev så mätta såå! Det är härligt att samla barn och barnbarn och umgås och ha det mysigt (även om det blir stojigt och stimmig och emellanåt lite gråt och tandagnisslan).
 
 
Eftersom vi firade "lillejulafton" så blev det naturligtvis också tomte och julklappsutdelning då.
 
 
För lille Devon, nio månader, blev det första bekantskapen med tomten och det fixade han galant. Man skulle nästan tro att han kände tomten, så orädd som han var (när farmor tar honom skriker han bara).
 
 
Rydsgårdsborna åkte hem i det underkylda regnet. Ja det började ju med snöstorm på eftermiddagen och slutade med regn på natten. Det är verkligen en underlig vinter. Lite vit jul fick vi men tyvärr blev den inte bestående.
 
Så gick vi alla till sängs för att vakna upp till julaftonens morgon. Jag smög upp innan alla andra för att förbereda mig inför jouranstormningen. Den uteblev till viss del, så jag fick äta frukost i lugn och ro och även läsa morgontidningen.
 
Vi hann också med att ringa och gratulera yngsta dottern, som bor i Australien och som fyller år på julafton. Som ni säkert vet är Australien vår motpol och där hade de i dag 28 grader varmt.
 
 
Dottern hade firat födelsedagen med en båttur och när vi ringde var de hos hennes sambos morfar och skulle fira julafton. Det riktiga julfirandet är för dem emellertid inte förrän i morgon, på Juldagen. 
 
 
För vår del, i kalla och gråväderstyngda Sverige bjöd dagen på mycket mys och umgänge, men också en del arbete. Morgondagen lär emellertid blir fylld med arbete. Det var ju ändå julafton. Så efter ett par timmars arbete kom jag hem igen till familjen och vårt julaftonsfirande kunde börja.
 
 
Det blev en lika mysig kväll som dagen innan (fast med mindre antal deltagare förstås) och med lika god (men inte lika mycket) mat. När det är jul få man faktiskt, tycker i alla fall jag, vara lite slappare vad gäller maten. Den traditionella julmaten är så god och den vill man inte gå miste om.
 
 
Så har då både lillejulafton och julafton runnit iväg. Det har varit precis en sådan fridesam jul som man skulle kunna önska. Men umgänge med barn och barnbarn och med god mat och dryck.
 
 
Nu går vi snart in på Juldagsdygnet. Jag är som sagt inte religiös alls och är inte med i svenska kyrkan, men julen är något speciellt ändå. Jag älskar julsångerna, ljusen, färgerna och den sköna och fridsamma stämningen som vi skapar.
 
När Juldagsmorgon glimmar, jag vill till stallet gå.
Där Gud i nattens timma, ren vilar uppå strå.
 
Nu önskar jag er alla en riktigt God fortsättning på Julen och tackar för att ni har velat ta del av min blogg under detta året. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta umgås på detta sättet även under kommande år och att jag kan fortsätta att inspirera och glädja er med mina blogg inlägg.
 
Ha det bäst!
Ewa
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gillar

Kommentarer

Diana Sälöen
Diana Sälöen,
skönt att höra att även du fick en chans att koppla av och njuta av julen. Kunde även konstatera att det nog var samma tomte hos er som hos oss, de var ju så lika. Tur han var hos er dagen innan så att han hann hem till oss igår 😉

Ha det så gott, ses på torsdag.
www.blogger.com/profile/029562845899610014
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229