Julbord på Drakamöllans Gårdshotell

 
Jag utlovade ju en blogg om vår helg på Drakamöllans Gårdshotell. Helgen blev så härlig,  avslappnad och sedan fylld med bestyr, att jag helt enkelt inte fick tid att skriva i bloggen. Så här kommer det blogginlägg som egentligen skulle kommit i helgen. Nåväl - Bättre sent än aldrig.

 
Så här välkomnande såg Drakamöllan ut när vi anlände vid 16-tiden på lördagen. Trots plusgrader och regn fanns det mycket snö kvar i dalen där Drakamöllan ligger. Vi möttes av Ingalill Thorsell, ägare och eldsjäl. Vi fick rummet Lärkan, som ligger i huvudbyggnaden (f d stallet).

 
Rummen på Drakamöllan är alla olika, ingen lyx, men mycket hemtrevligt och tidstypiskt inredda.
 
 
Efter att vi hade installerat oss blev det kaffe och lussekatt på loftet och sedan drog vi oss tillbaka till rummet igen för att göra oss iordning inför kvällen.
 
Kvällen började med samling kring glöggrytan i Mangårdsbyggnaden. Det blev tillfälle till mingel och samspråk med, visade det sig, både gamla och nya bekantskaper.
 
    Ingalill Thorsell i samspråk med gästerna.
 
Min käre make Sven, lyssnande på Ingalills
berättelser
 
Efter glöggen gick vi in i huvudbyggnaden och matsalen där vi blev serverade ett härligt julbord. Det var inte ett julbord av typen "gående bord och springande gäster" utan vi blev serverade fyra olika tallrikar. Det började med en silltallrik.
 
 
Till sillen drack vi öl från trakten med det härliga namnet Vinternattens ljus samt, naturligtvis, snaps. Jag valde pepparrots- och apelsinsnapsarna. Där pepparrotssnapsen blev favoriten.
 
 
Vinternattens ljus är bryggt på Stockeboda gårdsbryggeri, som ligger mellan Kivik och Simrishamn. Läs mer om Stockeboda Gård genom att klicka på länken:
http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=15201
 
Mellan de fyra tallrikarna som vi serverades bjöds det också på underbar sångunderhållning av sångare från Kungliga Operan i Köpenhamn.
 
Catrin Johnson hade kommit från London
bara för att sjunga för oss.
 
Temat var Julsånger från hela världen och det blev det verkligen i övermått. Underbar sång och ibland fick/kunde även vi amatörer sjunga med. 
 
 
Som vanligt leddes sångarna av Guido Paevatalu, med sin härliga baryton.
På Wikipedian kan man läsa mer om honom: http://da.wikipedia.org/wiki/Guido_Paevatalu.
 
                                                                       
Från Island kom denna skönsjungande dam.
 
 Och från från Opera Akademin i Köpehamn
kom detta yrväder
.

Nästa tallrik bestod av kött och kallskuret, med t ex viltköttbullar gjorda på vildsvin och hjort. Drakamöllan använder i stort sett bara råvaror från trakten och gärna ekologiskt odlade.
 
 
 
Från Bergen i Norge, men ursprungligen från Sydafrika, kom gästkocken Chris Capman, och det var han som stord för huvudrätten; torsk med bacon och fänkål m.m. Mycket delikat och till torsken drack vi rött vin från Tassmanien.
 
 
Slutligen var det dags för den sista tallriken; desserttallriken. På den hade Chris komponerat cheeskake med granskott! Fantastiskt gott!
Till desserttallriken fick vi ett mousserande italienskt dessertvin. Friskt och härligt, med mycket jordgubbssmak. Som avslutning blev det naturligtvis kaffe.
 
Det var verkligen en härligt kväll med underbar sång och musik och fantastiskt mat och dryck. Inte minst hade vi ett mycket trevligt umgänge runt bordet.
 
 
Nöjda och belåtna, efter nästan sex timmars "sittning" drog vi oss tillbaka till "Lärkan" och fick en god natts sömn. Vistelsen på Drakamöllen för den här gången avslutades med en god frukost och fortsatt trevligt samspråk.
 
 
Till slut, och då hade klockan dragit sig mot 11 på förmiddagen, lämnade vi Drakamöllan och begav oss mot Malmö igen. På vägen dig mellanlandade vi emellerti på Bo Ohlsson i Tomelilla för inköp av de sista klapparna. En allt igenom lyckad helg med andra ord.
 
Ha det bäst!
Ewa
 
 
 
 
 
 
 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229