Höga dammen, tempel, parfym och ofärdig obelisk

Vaknade på morgonen i Aswan till en vacker utsikt utanför hyttfönstret, eftersom det i dag inte låg någon annan båt i vägen. Vi kunde bl a njuta av hägrarnas morgonritualer.


Som vanligt skulle vi starta tidigt, dvs kl 8.00, för att hinna med programmet. Vi var på plats i lobby med Hussein, men ingen chaufför kom. Som allt fick vi vänta i 40 minuter innan det kom en vanlig personbil (ingen minibuss). Det visade sig att bussen på väg till oss råkat ut för en trafikolycka då en tuck-tuck hade kört på fel vägbana mot mötande trafik och krockat med bussen. Det gick förstås bra att åka Hyundai i30 också, fast det var sämre med benutrymme och svårare att ta sin in och ut, särskilt för Sven.

Vi började med ett besök vid Höga dammen och Nassersjön. Höga dammen projektet genomfördes av president Abdel Nasser med hjälp av Sovjetunionen. Meningen var att förhindra att Nilen svämmade över, som den brukade göra varje år, och att bygga en anläggning som skulle förse hela Egypten med elektricitet. Bygget tog 11 år att färdigställa och stod klart 1971. Anläggningen bevakas av militären.

Nassersjön är världens största insjö och är 500 km lång och sträcker sig ända ner till Sudan.

När Nasser skulle starta projektet behövdes det finansiärer. Först frågade han USA som sade nej, eftersom maningen ville att Egypten skulle bli ett starkt land i Mellanöstern. Sedan frågade han Världsbanken som sade nej, eftersom USA sagt nej. Slutligen vände han sig till dåvarande Sovjetunionen som såg en möjlighet att överglänsa USA och inte bara sade ”ja”, utan också skickade ett stort antal ingenjörer som hjälp.

När Höga dammen byggdes översvämmades mer än 40 nubiska städer och byar och också många tempel. Befolkningen, ca 40 000 personer förflyttades till Aswan och templen plockades ner och byggdes upp igen på andra platser som låg över vattennivån.

Ett sådant tempel är Phila templet som det tog 6 år att plocka ner och återuppbygga på ön Agilika, bara en liten bit bort från dess ursprungliga plats. Templet är grekiskt och är tillägnat gudinnan Isis. Templet användes av kristna som kyrka och det finns inristat kors. Det finns även inristningar av fransmän, Napoleons män, från deras försök att ockupera Egypten från 1798 till 1801.

Templets ingång bevakas av två stora lejon. Bl a visas bilder där Isis följer Horus, guden med falkhuvud, i hans strid med farbrodern Seth och där Horus fru Hathor beskyddar honom med sina vingar.

På ön finns också ett mindre tempel, Hathor templet, som är tillägnat musikens och njutningens gud Bes, som är avbildad som en liten fet och ful man.

Templen ligger mycket vackert ute på ön omgivna av grönska, berg och vatten. Det är nog den vackraste tempelplats som vi sett.

Nästa stopp blev i essensfabriken Abu Simbel perfume, där vi fick kallt hisbiskuste (mycket gott) och där vi fick lära oss hur man tillverkar essenser till parfymer. Vi luktade som ett blomsterhandlaren när vi gick därifrån.

Efter detta blev det ett besök vid en ofullbordade obelisken, som var tänkt att bli Hatscheputs största obelisk. Den gick emellertid sönder när man skulle flytta den och blev därför ofullbordad. När man klättrar högst upp på klipporna hade man en hänförande utsikt över Aswan och Nilen.

Dagens utfärd avslutades med en tur på Nilen med en feluck. En feluck är en segelbåt med höga triangelformade segel. De användes redan på den tid då templen byggdes och bl.a. transporterade men obeliskerna till Luxor med feluckor. På felucken visade vår kapten vackra nubiska smycken. Jag kunde inte avstå från att köpa två halsband och ett armband.

Så kom vi, efter en lite vådlig klättring för att komma upp på gångvägen, tillbaka till vår båt M/S Royal Princess lagom till lunchen. Efter lunch blev det en stund på soldäck fram till afternoon tea, som även det serverades på soldäck. Sedan gick vi till hytten och öppnade vår skjutdörr förmått njuta av utsikt och Nilen. Efter en stund kom det till vår besvikelse en annan kryssningsbåt och lade sig bredvid och stal vår fina utsikt.

Som vanligt 19.30 var det dags för middag. Innan dess gick vi till baren och busade med vår ”kompis” Hamini och tog en drink. Middagen var som vanligt utsökt. Kl 21 var det dags för egyptisk musik- och dansshow.

Dagen avslutades med en drink i hytten. I morgon är det upp tidigt som vanligt.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229