Helfart - igen

Nytt år och nya tag.
Efter alla strävanden och "försakelser" gäller det att inte tappa kontrollen - igen.
Jag har ju lova mig själv, och er, att denna gång ska jag fixa att hålla min idealvikt. Så därför har jag nu startat en Helfartsperiod igen. Att gå ner i vikt med sopporna passar mig utmärkt, inte minst för att det ger ett snabbt resultat. Dessutom är det synnerligen bekvämt och man behöver inte tänka så mycket på vad man ska äta.

Idealvikt  förresten. Förra gången jag bestämde mig för viktminskningen (när jag startade på 101,8 kg) hade jag som mål att gå ner till 70 kg. Jag gick ner till 75,3 kg, dvs totalt 26,5 kg. Min ambition var att gå ner ytterligare, men det blev inte så. Egentligen är det faktiskt så att det känns som att 75 kg är min idelavikt. Jag mår som bäst när jag ligger runt 75 kg och mindre än så tror jag inte klär mig. Så därför är nu mitt mål att nå (och behålla) en vikt på 75 kg.

Min målformulering: Den 11 februari 2013 väger jag 75 kg!

Eftersom jag idag väger 85,2 kg innebär det att jag nu kommer att köra på Helfart i 5 veckor - eller tills jag nått min idealvikt. Förra Helfartsperioden gick jag ner 10,2 kg på 5 veckor. Exakt vad jag behöver gå ner för att nå mitt mål.

På tal om att äta sunt förresten. Jag prenumererar på tidningen GI & Hälsa. Det är en tidning som ges ut av Expressen. Jag gillar tidningen, men ibland blir man förvånad. Ett av reportagen har rubriken "Nya nyttiga pastan" - Vi testar 10 pastasorter.

Då förväntar man sig naturligtvis att det ska handla om jämförelse mellan olika pastasorter. Därför blir man förvånad när de 10 sorterna är följande:
 1. Bandpasta med ägg, Tagliatelie all'Uovo Barilla
 2. Hyvlad zuccini
 3. Svarvade morötter
 4. Vit fiberpasta, Radiaori fibra bianca, Zeta
 5. Fullkornspasta, Spaghettini fullkorn, Kungsörnen
 6. Dinkelpasta, Cappelli fullkornsdinkel, Kungsörnen
 7. Hemgjord pasta, gjord på ägg, färskost och fiberhusk
 8. Shiratakinudlar, Miracle noodle & LCHF-butikens märke
 9. Svarvad rödbeta
 10. Spaghetti nr 5, Casa di Luca, Zeta
Av de 10 "pastasorterna" är alltså fem inte pasta överhuvudtaget. Låt vara att det är ett alternativ till pasta, men det är ju en helt annan sak.
Den "pasta" som får bäst betyg - 5 getingar - (ur GI-synpunkt) är Nr 2, den hyvlade zuccinin. Därefter kommer Nr 3, svarvade morötter och - inte helt otippat - Nr 9, svarvad rödbeta.
Av pastasorterna får sedan Nr 7, Hemgjord pasta (4 getingar) och Nr 8, Shiratakinudlar (3 getingar)bäst betyg.

Den hemgjorda pastan är alltså gjord på ägg, färskost och fiberhusk. Här delar jag med mig av receptet som finns i GI & Hälsa:

Ingredienser:
4 ägg
125 g Philadelphiaost (eller annan färskost)
½ dl fiberhusk
1 krm salt
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen pösigt. Blanda i färskost, fiberhusk och salt. Vispa till en slät smet. Låt stå ett par minuter och vispa sedan en gång till.
 2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg över ett inoljat bakplåtspapper. Kavla försiktigt ut smeten så att den blir så tunn som möjligt. Om du får ut smeten på hela ytan är det lagom tjockt.
 3. Grädda med papperet på i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Dra av det översta papperet och skär sedan "pastan" i strimlor.
Det som emellertid förvånade mig mest - bortsett från att pasta inte är pasta - är bedömningen av Shiratakinudlar. De kallas också mirakelpasta. Det är gjort på konjakrot (vad nu det kan vara), som är fritt från kolhydrater och nästan inte innehåller några kalorier och inte heller mycket fibrer.
I bedömningen anses de vara ett "bra alternativ för den som vill äta minimalt med kolhydrater". Det som emellertid är negativt (enligt testaren Klara Desser) är: "De inte innehåller någon näring, utan det blir mer som utfyllnad i grytor, wok eller som substitut för vanlig pasta när man gör en pastarätt".

Jag förstår inte varför man ska stoppa i sig något som inte innehåller några näringsämnen överhuvudtaget, bara för att fylla ut. Jag kan inte heller förstå hur en sådan produkt kan anses som ett bra alternativ. Men vill man äta sig mätt (bukfylla) så kan man naturligtvis stoppa i sig hur mycket som helst av detta (inga kolhydrater och nästan inga kalorier). Frågan är bara hur länge man håller sig mätt på det.

Nog om detta för i dag. Eftersom jag nu har startat en sund och hälsosam period, så ska jag också försöka lägga mig i tid och få en god sömn.

Ha det bäst!
Ewa

Gillar

Kommentarer

Diana Sälöen
Diana Sälöen,
Ett bra beslut...du vet ju hur mycket jag är emot dubbelarbete och att behöva börja från början är ju verkligen ett dubbelarbete 😉

Tycker också att det är bra att du satt en ny målvikt...den klär dig nog bättre, för lite är lika illa som för mycket
www.blogger.com/profile/029562845899610014
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229