Härlig lördag

I dag har egentligen inte något sensationellt hänt. Det har varit en helt vanlig lördag. Jag unnade mig själv ”sovmorgon”, men vaknade ändå vid 7-tiden. Så var det under semestern också. Att sova mycket längre än till 7 eller 8 är nästan helt omöjligt nuförtiden.

Frukost intogs i lugn och ro med Sven och sedan gav jag mig av till jobbet. Jag hade ett uppdrag på eftermiddagen, men hela förmiddagen och eftermiddagen fram till kl 16 kunde jag ägna mig åt att jobba undan det som samlats under semestern. Arbetsveckan som gick blev ju kort och mycket av tiden fick ägnas åt telefonsamtal och besök. Nu hade jag chansen att få ner posthögen och det gick väldigt bra.

Min hälsning till mina FB-vänner var ovanstående. Trots att det har varit regn och rusk i flera dagar så känns det trots allt att våren nog snart är här för att stanna. Det har ju också utlovats att det ska bli varmare i slutet av nästa vecka. Jag tycker nog att det ser hoppfullt ut när man ser väderprognosen.

Strax innan kl 16 kunde jag sedan utföra mitt uppdrag från en kollega, nämligen att lämna ut ett paket som skickats till en häktad klient från dennes familj och vänner. Innehållet i paketet var rörande. Det visade den kärlek man ville visa sin anhörige, med godis, personliga hygienartiklar, gosedjur mm. Tyvärr är det inget av detta som får tas in på ett häkte, så lådan har fått stå kvar hos oss. Bara böcker och tidskrifter har vi kunnat lämna över till klienten. Nu hämtades lådan av en vän som ska transportera den hem till familjen igen. Klienten dömdes till fängelse och får klara sig utan sina personliga saker ett bra tag till.

Även om någon misstänks för brott och döms, i detta fall mot sitt nekande, så finns det alltid en människa med känslor och drömmar bakom den person som utmålas som en förhärdad brottsling, som förtjänar samhällets och människornas missaktning. Det finns en familj och vänner som älskar och oroar sig för den som sitter häktad och som inte får ha kontakt med någon utanför mer än sin advokat. Som advokat har man dock inte bara kontakt med sin klient, utan även med dem som står klienten nära. Vem ska de annars ha kontakt med? Naturligtvis kan vi inte berätta om utredningen och brottet, men vi kan trösta och lugna och framföra vårt intryck av hur klienten mår. På,samma sätt kan vi framföra neutrala hälsningar till klienten från familjen. 

Vår roll som försvarare är alltså så mycket mer än att bara vara jurister. Den tid man lägger ner på det som är utanför juridiken får man emellertid inte betalt för, men trots det ingår det i advokatens plikt att visa omsorg om sin klient.

Även idag gick jag hem förhållandevis tidig, efter att ha lämnat ut lådan. Jag var hemma redan vid 17-tiden och hade en mysig kväll med Sven, bl a såg vi på det trevliga programmet ”Stjärnornas stjärna” med duktiga Petra Mede som programledare. Verkligen roligt att se och höra artisterna gå utanför sin comfort zone och sjunga helt andra genrer är de brukar.

I morgon tänker jag faktiskt inte gå till kontoret. Men om jag blir abstinent så har jag faktiskt lite jobb med mig hem som jag kan ägna mig åt 😉😬.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229