Fyra och en halv timma i bil till Luxor

Efter en orolig natt för oss båda (det var varmt i rummet och svårt att sova och somna om) så steg vi upp kl 6. Kl 7 blev vi hämtade med minibuss av NTS Group och guiden Kharim.

Efter två timmars körning stannade vi vid ett vägkafé. Där fanns toaletter, möjlighet att ta en kaffe, köpa saker som man inte behöver, fotografera kvinnor och barn med åsnor och getter, m.m. Mina fotografier var emellertid gratis eftersom jag tog dem i smyg och på avstånd.

Här bytte vi bil, chaufför och guide och fick nu bekanta oss med guiden Said. Han och den nye chauffören skulle ta oss hela vägen till Luxor.

Vi hade nu cirka 2,5 timmes körning till Luxor och färden fortsatte ökenvägen. När vi närmade oss Quena började landskapet ändra karaktär och blev mer och mer grönskande. Vi fick uppleva det egyptiska by- och lantbrukslivet på den fortsatta färden. Vi såg vidsträckta odlingar av grönsaker men framförallt av sockerrör. Guiden berättade att det fanns fyra sockerfabriker i området. Egyptierna tycker ju om socker så det kan säkert behövas.

Trafikkulturen i Egypten är något för sig själv. Den som tutar mest kommer fram. Finns det inte två filer på vägen så gör man två filer. Kör man om och får möte så tutar man så att den mötande (ej omkörande) flyttar sig. Det som stoppar upp mest är när åsneekipage med vagn går över vägen. Åsnorna tutar man inte på. Sedan har vi alla vägbulor, som säkert är tänkt ska ha en dämpande effekt på hastigheten, men som bara gör färden obekväm och stör trafikrytmen.


Så kom vi då till Luxor med sitt trafikmyller, affärer och hotell. Skillnaderna på fattigt och rikt är slående här i Egypten. Mellan nästan fallfärdiga hus (och då menar jag inte tempelruinerna) står ståtliga, femstjärniga hotell. När man kommer in på dem hamnar man i en annan värld, långt från den ute på gatan. Vårt hotell Sonesta St. George Hotel är ett sådant femstjärnigt hotell. Mycket elegant och påkostat. Så tjusigt har vi nog aldrig bott.

Vår guide Said försökte sälja på oss citytur, ballongfärd, ljusshow m.m. Vi var helt slut (och hungriga) efter 4,5 timmes bilresa och nappade inte på något annat än ljusshowen. När vi blivit incheckade (guiden fixade det) och fått vårt rum gick vi upp och bytte om och besökte sedan hotellets italienska restaurang. Sedan gick vi faktiskt och lade oss och vilade lite.

Vi skulle bli upphämtade 19.15 för att åka till Karnak templet där ljus- och ljudshowen skulle äga rum kl 20.00. Så det var dags att fräscha till sig och sedan gick vi och åt en lättare måltid (soppa) på ”stamstället” (det italienska). Det visade sig att ljusshowen var ett fantastiskt skådespel med både ljud- och ljuseffekter och vi fick berättat historien om Thebe (grekernas ord för Luxor) och el-Uqsur och alla de faraoer som varit inblandande i bygget av detta enorma tempel, som har byggts under 1300 år och som är väldens största tempelkomplex.


Vi avslutade kvällen i hotellets bar och baxnade över priserna. En drink skulle kosta mellan 400 och 500 LE (egyptiska pund), dvs 200 SEK. När vi suttit och begrundat menyn en stund kom kyparen men en alternativ prislista egyptisk sprit (gin, vodka, rom och whiskey) för 50 LE + läsk/vatten. Så vi beställde en gin och tonic, men si något tonicvatten hade man inte i baren utan det fick bli mineralvatten. Dock blev det humanare priset för 2 drinkar 130 LE (65 SEK).

Nu säger vi god natt från Luxor. På grund av krånglande och långsamt internet blir det inte några bilder just nu. Mycket tålamodsprövande och ni som känner mig vet att tålamod har jag inte. Ni får därför nöja er med text.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229