Funderingar en söndag

Fick en lång och skön natts sömn. Lade mig hyfsat tidigt (vid 23-tiden) och sov till ca 8. Det behövdes. I dag kände jag mig betydligt piggare och alertare. Vi började med en god frukost med äggröra och kalkonbacon. Vi åt den på uteplatsen (23 grader varmt i skuggan) och njöt av söndagsfriden. Sedan satt jag och slappade, läste Facebook, mailen, söndagstidningen (Sydsvenskan) m.m. Skönt, slappt och avkopplande.

Sedan råkade mina blickar falla på ett inlägg i Facebook och jag kunde inte avhålla mig till att ställa en fråga.

Jag vet att Regeringen (stödd av FoHM) har gett klartecken för svenskarna att resa fritt i Sverige fr o m den 13 juni 2020.

Jag ser att många FB-vänner reser omkring i landet och campar på olika ställen. Man tycker väl att det är OK för man kan ju undvika att träffa andra människor på sin resa genom Sverige, på samma sätt som hemma. Samtidigt vet man emellertid att sjukvårdspersonalen sliter med att hålla liv i och försöka bota de som ligger på sjukhus med Covid-19. Men det handlar inte bara om att vara symtomfri och åka iväg på en lång resa (Sverige är ett långt land, 157 mil) och mycket kan hända på en semesterresa oavsett hur man ”isolerar” sig. Man kan råka ut för olika olyckor och sjukdomsfall och då behöver man ta upp en vårdplats i en annan sjukvårdsregion än där man hör hemma. En helt onödig påverkan på sjukvården och på de som jobbar i vården.

Jag menar att man ska undvika att resa denna sommar, om man absolut inte behöver det. Nöjesresor (läs: semesterresor) borde inte förekomma. Själv hade vi tänkt företa en road-trip till Treriksröset med kompisar, men vi har valt att ställa in den. Vi väljer också bort att åka till campingplatser och stränder, utan vi stannar hemma. Vi ska visserligen åka till sonen ett par dagar (och bo i husvagnen, undvika kramar och hålla avstånd) och på samma sätt till dottern. Det är vad vi tänker oss som hemester.

När man ser hur smittan fortsätter att spridas i världen är det väldigt frustrerande när människor hanterar den här situationen som om cornonaviruset och Covid-19 inte existerar.

Åter till min kommentar till Facebook-inlägget. Jag ifrågasatte att ett gäng killar (som troligen inte umgås till vardags med varandra) åker iväg på en fiskeresa långt upp i Sverige.

Det kan ju tyckas att jag lägger mig i något som jag inte har med att göra. Kanske det. Jag har ju fått epitet som lärarinna (som ska lära andra hur det är), besserwisser, beskäftig, oresonabel, någon som inte tillåter andra att ha sina åsikter osv. Det är jag kanske, men jag tillåter mig att ha synpunkter. Det handlar inte om att ha synpunkter på hur andra lever sina liv, utan på hur vi gemensamt ska hantera den här pandemin som finns i Sverige och i världen. Därför tillåter jag mig att kommentera när människor reser 100 mil norrut för att fiska med fyra kompisar.

Detta föll naturligtvis inte i god jord. Den som jag riktade frågan till var inte den som sedan kom att svara (och angripa mig), utan det var hans kompisar. Kanske trampade jag på en öm tå. Eller så handlar det helt enkelt om att en kvinna inte ska komma och ha synpunkter på att fem killar åker 100 mil i väg för att fiska och dricka öl tillsammans. Kom inte här och tro att du är något särskilt. Tror du att du är ”bror duktig” (hmm kan en kvinna vara bror duktig?). Sedan kom det ännu mer kränkande (jag brukar inte använda ordet och känner mig sällan kränkt, men kommer inte på ett bättre uttryck) angrepp.

Min undran är: Vad är det för fel på folk?

1. Vi har en pågående pandemi.

2. Folk dör varje dag i Covid-19 (senaste dygnet var det 50 personer)

3. Antalet ny bekräftade fall vecka 24 och 25 var 7 000 personer (20 % har inte gjort det alltså).

4. Det är fortsatt regionala skillnader bland såväl allvarliga som lindriga fall (alltså ska man undvika att resa över regionerna).

5. 2 369 patienter vårdas på intensiven runt om i landet för Covid-19.

När man då ställer en fråga om hur man tänker kring en fiskeresa 100 mil hemifrån så får man veta att; man ska skita i vad andra gör, inte var så djävla duktig, fortsätta att vara frustrerad (över att man inte tänker på att sprida smitta och att belasta vården i andra regioner), man har tråkiga argument, kommer med onödiga och patetiska inlägg.

Sedan följde så klart en mängd personangrepp och förminskande uttalanden. Så typiskt när män argumenterar med kvinnor. När argumenten tar slut så kommer personpåhoppen. Som slutkläm kom att; om jag inte hade varit kvinna så hade vederbörande varit ännu ”hårdare”.

No comments.

Ursäkta men jag behövde bara ”kräka” av mig. Jag är van vid att debattera med både män och kvinnor, men ofta hamnar man i just detta. När argumenten tryter försöker man använda maktspråk och förminska ”motståndaren”.

Söndagen slutade emellertid på ett väldigt bra sätt. Vi bakade nyttiga muffins med ananas, som blev så sanslöst goda. Vi har provat allt från originalreceptet med banan till blåbär, jordgubbar m.m. men ananasen var helt klart godast! Outstanding. Det blev vars två till eftermiddagskaffet.

Sedan kom regnet. Jag åkte iväg till träningen på SHE och när vi startade var det uppehåll, men regnet återkom. Ganska häftigt. Det var ju inte kallt. När det regnade visste man inte om man blev blöt av regn eller av svett. Hur som helst så var det ett superbra träningspass.

Jag hann dessutom sedan hem till Property Brothers (som ni vet är ett av våra favoritprogram).

Till kvällsmat blev det grilla kalkonsnitzel och supergod potatissallad. Här kommer receptet på potatissalladen.

Gillar