Entrérätt - lax med rödbetstabboleh

Denna förrätt skulle, enligt våra vänner som vi hade hemma i lördags, kunnat platsa i Guide Michelin. Receptet är inte mitt eget, utan taget ur Buffé (ICA:s medlemstidning).

Jättelätt att göra och mycket, mycket gott.

(För 4 personer)

Ingredienser:
700 gr skinn- och benfri laxfilé (färsk helst)
1 kg rödbetor
2 dl svart quinoa
½ slanggurka
½ påse ruccola
½ dl skållad (och skalad) mandel
2 msk granatäpplekärnor
flingsalt, nymalen svartpeppar

Citrondressing:
2 msk färskpressad citronjuice
½ msk vit balsaminvinäger
1 tsk ljus dijonsenap
1 vitlöksklyfta (finriven)
1 dl olivolja
1 msk färsk, hackad, oregano

Gör så här:
  1. Vispa ihop dressingen
  2. Sätt ugnen på 200 grader (receptet säger 225, men jag tyckte att det blev för häftigt)
  3. Skala och skär rödbetorna i tärningar. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och häll över ca 2 msk olja och 2 tsk flingsalt.
  4. Rosta rödbetorna i 30-40 minuter (obs - se till att de inte blir för grillade. De ska vara "al dente"). (Detta blir alltså rödbetstabbouleh)
  5. Tillaga quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda med rödbetor och salt + peppar. Skala och dela gurkan på längden och kärna ut. Skär i bitar. Blanda med ruccola och en del av dressingen.
  6. Skär laxen i 4 delar och stek dem i 1 msk olja, ett par minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. 
  7. Fördela rödbetstabboulehn på 4 tallrikar, lägg på laxen och toppa med gurka, ruccolasallad mandlar och granatäpplekärnor. Häll på resten av dressingen.
Det är en jättegod, och lättlagad entrérätt!
Pröva, varken du eller dina vänner kommer att bli besvikna.

Ha det!
Ewa

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229