En synnerligen intressant och lärorik dag i Stockholm

Eftersom vi inte skulle samlas för registrering förrän kl 9 så blev det lite sovmorgon idag.

Hotellfrukosten var helt ok och efter lite chatt med kollegan Diana, som var på väg till Stockholm från Västerås, blev det en promenad till World Trade Center. Det tog inte mer än 10 minuter att gå från hotellet. Jag njöt av ett morgontidigt Stockholm.

Malmö är så klart min älskade hemstad, men Stockholm har en särskild plats i mitt hjärta. Här har jag ju bott nästan ett år på 70-talet och sedan har jag av olika skäl haft anledning att återkomma hit mängder av gånger. Jag tycker att Stockholm är en av världens vackraste huvudstäder.

Konferensen som jag och Diana ska delta i i två dagar hålls som sagt på World Trade Center, som är en väldigt bra konferensanläggning.

Det blev en mycket intressant och lärorik dag, men många duktiga och kompetenta föreläsare. Inget ämne var ointressant eller tråkigt, men för min del var det två som stack ut.För det första var det föredraget av Else Ribbe och Johan Ponte’n med titeln ”Varför upprepas vårdskadorna trots utredning?”. De har båda varit sakkunniga på IVO och deras föredrag var en svidande kritik mot IVO och tillsynen av hälso- och sjukvården. Jag kände igen så gott som allting från min tid på Socialstyrelsen, trots att det är 13 år sedan som jag slutade där. Inte mycket har hänt tydligen, trots att det dessutom har bildats en ny tillsynsmyndighet.

Det andra föredraget som stack ut för mig var Daniel Brattgårds ”Etiska beslut om livsuppehållande behandlingar inom juridikens ram”. Han beskrev ordet ”etik” och dess intressanta historia och hur det kopplas ihop med rutiner och ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Sedan beskrev han ett verkligt fall och hur fyrkantiga och stelbenta jurister kan misstolka lagen och hur andra, mer kompetenta, jurister kan komma till en helt annan utgång. Mycket intressant och jag blev väldigt berör av hans föredrag.

Daniel Brattgård, som har varit sjukhuspräst och suttit i många år i SMER, avslutade med en predikan. Inte en som han själv hade skrivit, utan som är skriven av Karin Johansson, professor i idé- och lärdomshistoria.

Efter seminariedagen gick jag och Diana först till hennes hotell och konstaterade att hennes rum var snäppet större än mitt och hade i vart fall två stolar.

Jag gick till mitt hotell och hämtade arbetsmaterialet som vi hade tänkt jobba med och sedan började vi med att gå och äta en god måltid på Jensens Böfhus.

Sedan gick vi tillbaka till Dianas rum på Elite Hotel Adlon. Vi jobbade sedan med en del av det vi hade tänkt och vi var väldigt kreativa och effektiva. När klockan var runt 22 avbröt vi och jag gick tillbaka till mitt hotell.

En bra dag börjar gå mot sitt slut. En dag som jag är mycket nöjd med.

På Jensens Böfhus med Diana

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Jag älskar Stockholmnouw.com/stenhagenbettan
Ewabethsblogg
Ewabethsblogg,
Ja vi har verkligen en fin huvudstadnouw.com/ewabethsblogg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229