En omtumlande dag

Förberedd till tänderna inför en tvådagars huvudförhandling begav jag mig till tingsrätten på morgonen. Där träffade jag klienten och delar av familjen som ville vara åhörare. I den här typen av mål har tingsrätten en skyldighet att försöka förlika parterna och de försöken började redan i fredags.

Vi började förhandlingsdagen med den s k Göteborgsmodellen, dvs domstolen talade med respektive part och ombud enskilt. Sedan skiftas man om och den andra parten får komma in med sitt ombud och lägga fram sina argument. Det läggs fram förslag till lösning av tvisten och man bollar dessa mellan parterna.

Ibland är man angelägen om att förlikas t ex om man känner att man har uppförsbacke i sin bevisning och sina argument. Det gäller ju att övertyga domstolen om att just vår syn i tvisten är den som ska gälla och att domstolen ska döma till min klients fördel.

Efter tre timmar förlikningsdiskussioner var vi ganska nära en överenskommelse som båda parter kunde acceptera kändes det som. I sådana här förhandlingar gäller det att ge och ta. En bra förlikning lär vara den där båda parter är lika missnöjda, dvs båda sidor får ge med sig lite och jämka ihop sig.

Plötslig blev det en total och helt oväntad vändning. Det blev ett domslut som gällde omedelbart, och domslutet var till min klients fördel. Glädjande, men förvånande och kanske inte riktigt önskat - egentligen. Det låter kanske kryptiskt, och mer kan jag inte avslöja av sekretesskäl, men det blev en vändning som jag faktiskt aldrig har varit med om tidigare, särskilt inte när man kommit så långt som att man sitter i domstol och ska ha en huvudförhandling.

Domslutet innebar att jag fick halva dagen fri till annat. Efter lunch, som avåts tillsammans med kollegan Marie på Caroli City, kunde jag vara med på vårt juristmöte. Sedan var det lite efterarbete pga det avslutade målet. Jag hann också med att ta ett par telefonsamtal med nya klienter.

Plötsligt var det dags att ge sig av till träningen. I dag var det Indoor Walking och Yoga Kraft som gällde. Totalt 50 minuters skön träning. Det behövdes verkligen efter den omtumlande dagen.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229