En dag fylld av förhandlingar och filmvisning - Safe Haven

I dag blev det ett himla flängande fram och tillbaka mellan kontoret och domstolarna. På förmiddagen var det muntlig förberedelse i Malmö tingsrätt i ett mål där klienten börjat målet själv utan ombud. Nu fick vi ett ganska hederligt förlikningsbud och det fick oss att överväga en förlikning. Inget är emellertid bestämt och vi får väl se hur det slutar. Efter förhandlingen, som tog 2,5 timme, åkte jag tillbaka till kontoret, åt lunch, bytte akter och tog med praktikanten Daniel till nästa förhandling.

På eftermiddagen var det Förvaltningsrätten/Migrationsdomstolen som gällde, där vi hade muntlig förhandling i ett asylärende. Den förhandlingen tog 3,5 timme. Totalt tillbringade jag i dag 6 timmar i domstol och i två olika domstolar och två helt olika måltyper. Det är just det som jag älskar med mitt jobb. Rörligheten, omväxlingen, möjligheten att kunna jobba med så många olika rättsområden och att träffa så många olika människor och uppleva så många olika människoöden. Det ger en insikt om hur livet kan te sig som är helt unik och som också gör en ödmjuk.

Efter Förvaltningsrätten gav jag mig direkt iväg till Gråbrödersgatan 9 och Frälsningsarméns lokal. Dit var jag inbjuden på filmvisning. Jag var där faktiskt i två egenskaper, dels som representant för CK Malmö som sedan tidigare har inlett ett samarbete med organisationen Noomi, dels som inbjuden advokat. Kvällen inleddes av verksamhetschefen och majoren Bertil Divert, Frälsningsarmén. Sedan presenterade representanterna för Noomi sin verksamhet och därefter blev det en 1 timme lång dokumentärfilm om människohandel och kvällen avslutade med ett panelsamtal.

Det var verkligen en stark film, som var framtagen av Frälsningsarmén och som visar hur man jobbar mot människohandel i olika länder i Europa. Människohandel består inte bara av sexhandel, utan allt utnyttjande av människor och av människors fattigdom och vilja att skapa ett bättre liv. Det kan alltså vara sexuellt utnyttjande, utnyttjande av billig arbetskraft, utnyttjande till kriminalitet osv. Filmen kan ni se här. Den är som sagt 1 timme lång.

Noomi är en stödverksamhet i Malmö för våldsutsatta kvinnor, med fokus på de som utnyttjats i prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Noomi drivs av den ideella föreningen Hela människan. Hela Människan i Malmö, är en ideell förening för socialt och diakonalt arbete på kristen grund. Man erbjuder bland annat öppna caféer, arbetsträning, härbärgen och andra boenden samt annan form av stödverksamhet. Hela Människans riksenhet har tolv kyrkor som uppdragsgivare, varav Svenska kyrkan är den största.

Safe Havens är en modell som tagits fram genom ett EU-projekt av Frälsningsarmén i Nederländerna och bedrivs i Malmö i samarbete med Frälsningsarmén i Malmö. Safe Havens syftar till att skapa tillträde till rättssystemet och tillgång till rättigheter för de som utsatts för människohandel eller liknande utsatthet.

Det vi fick lära oss var att alla kan göra något. Var lyhörd och tipsa polisen. Våga ha civilkurage och lägga sig i . Ta del av kampanjen "Sanningen bakom låga priser" och fundera kring konsumentperspektivet t ex vad gäller att köpa svarta tjänster eller tjänster som orimligt lågt pris.

Följande trossamfund, organisationer och ungdomsorganisationer är huvudmän för Hela Människan:

Hos Hela Människans olika lokala verksamheter finns ibland ett bredare huvudmannaskap där
även församlingar och organisationer från Pingströrelsen, Frälsningsarmén, Katolska kyrkan
och Trosrörelsen kan ingå.

Hela Människan har ett mycket stort och brett huvudmannaskap, som nog saknar motsvarighet
i Europa. Vid början av år 2015 hade Hela Människans huvudmän totalt 6 484 580 medlemmar.

Det var sammantaget en mycket intressant kväll och jag hoppas att jag/vi på något sätt kan vara med och bidra till denna viktiga verksamhet.

Det blev verkligen en intressant dag där jag kastades mellan olika ämnesområden och miljöer. Kände mig ganska matt när jag åkte tillbaka till kontoret efter besöket hos Frälsningsarmén för att hämta min dator. Där satt kollegan Marie kvar och jobbade och det blev lite jobbprat. Sedan läste jag igenom dagens mail och slutligen gav jag mig hemåt efter en lång och innehållsrik dag.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229