Edfu, Kom Ombo och Aswan

I dag var det två utflykter; en på morgonen i Edfu och en på eftermiddagen i Kom Ombo.

Vi mötte Hussein i lobbyn kl 8 och åkte sedan med häst och vagn till templet som var tillägnat guden Horus, i Edfu. När man inte tror att man kan få höra mer fängslande berättelser och se fler fantastiska och historiska platser, så får man det. Vår guide Hussein har utlovat att nästa dag kommer att bli ännu bättre än den förra och han lägger sig verkligen vinn om att så ska bli fallet.


Templet i Edfu är alltså tillägnat Horus, den falkhövdade guden som står för skydd. Horus var son till Osis och Isis. Osis hade en bror, Seth ondskans gud, som var mycket avundsjuk på sin bror Osis. Han lät därför bygga en kista som var måttad till att passa bara Osis och lurade ner honom i kistan. Sedan spikade Seth igen kistan och delade den i flera delar och spred delarna i Nilen hela vägen från Aswan till Kairo. Osis fru Isis var magins gudinna. När Osis inte kom hem sökte honom över allt och fann alla hans kroppsdelar och återupplivade Osis med sin magi. Osis ville emellertid inte leva länge utan ville vara bland de andra gudarna som den dömande guden.

Osis och Isis son Horus ville emellertid hämnas sin fars död och ingav sig i en batalj med Seth. Bilderna i templet visar denna batalj och Horus strid med Seth och hur Horus slutlig vinner över Seth, tar honom levande till fånge och ställer honom inför rättvisan hos fadern Osis. Osis dömer Seth till döden.

I templet finns två gångar en visar hur översteprästen går uppför trappan, en trappa som vinklar av flera gånger innan den når toppen, och en trappa som visar när översteprästen går nedför trappan en trappa som går rakt ner. Trapporna symboliserar falkens sätt att flyga. När den flyger upp så flyger den i cirklar och när den ser ett byte så störtar den rakt ner.

Vi fick också se Nilometern, ett sätt att stänga ute och inne vattnet från Nilen och att se om vattenståndet var högt eller lågt i Nilen. Om vattenståndet var högt då skulle folket betala mycket i skatt och var det lågt behövde man bara betala lite i skatt.

Horns tempel är ett grekiskt tempel och det ser man bl a eftersom kvinnorna är avbilade med bröst (ett bröst), vilket man inte ser i egyptiska tempel.

Ett annat tecken på att det är ett grekiskt tempel är att pylonerna (pelarna) inte är lika. Alla pelare har antingen papyrusblommor (utslagna eller inte utslagna) eller lotusblommor. I Horus tempel är pylonerna olika med utslagna och inte utslagna papyrusblommor.

Vi blev varnade av guiden att försöka handla i Edfu, eftersom människorna där är ovanligt påstridiga och aggressiva i sin försäljningsteknik och vi följde givetvis rådet.

Vi återvände till båten och tillbringade ett antal timmar på soldäck. Även lunchen blev vi serverade på soldäck, allt medan båten seglade mot nästa destination – Kom Ombo.

Vi var framme i Kom Ombo vid 16-tiden och då var det dags för nästa tempeltur. Templet i Kom Ombo är – till skillnad från alla andra tempel i Egypten – tillägnat två gudar; Sobek (krokodilguden) och Horos (guden med falkhuvud, den skyddande guden).

Anledningen fick vi veta. Man byggde först ett tempel för att blidka krokodilerna som levde i Nilen och som var en fara för människorna och avbildade en gud med krokodilhuvud. Men detta föll inte i god jord och därför har halva templet tillägnats den skyddande guden, Horos med falkhuvudet.

I templet kan man se exempel på hur man räknade dagar, veckor och månader. Man kan också se läkekonsten i Egypten och hur man redan då använde t ex kirurgiska instrument som man använder fortfarande idag.

Vi besökte också templets museum där vi fick se mumifierade krokodiler.

Återigen återvände vi till båten och vi planerade de kommande dagarna med guiden Hussein. När båten avseglade satt vi och njöt av detta på soldäck.

Kl 19.30 (som vanligt) var det kvällsmat. Vi samlades sedan i Lobbybaren och pratade bl a med Peter från Karlstad, hans guide och vår. När vi anlände till Aswan gick vi upp på soldäck och njöt av stadens ljus. I morgon blir det ett flertal besök till sevärdheter i Aswan.

Gillar

Kommentarer

fibrolivet
fibrolivet,
Sååå fascinerande.... full undervisning när man läser bloggen. nouw.com/fibrolivet
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229