Dag 23 - New York

>
Trots att vi kom sent i säng vaknade jag vid 7-tiden och kl 09 var vi ner för att äta frukost. I dag delade vi på en portion med omelett, potatis och toast, och det var fullt tillräckligt.
Vi hade bestämt att åka till Ground Zero för att försöka komma in på minnesplatsen. Innan vi begav oss mot The Big Taxi Tours (biljetterna gällde i två dagar) gick vi in på Madison Square Garden, som ligger mitt emot vårt hotell.

Sedan gick vi bort till busshållplatsen vid Empire State Building, men där var avspärrat. Bosse hade hört om att det skulle vara parader och vi förstod snart att i dag firar man The Veterans Day i USA, dvs man hyllar alla sina krigsveteraner, både de om överlevde och inte överlevde de olika krig som USA deltagit i. Busshållplatsen var flyttad ett kvarter (block) bort. Under tiden vi väntade på att Dowtown-bussen skulle komma beskådade vi paraden som började med en motorcykelkortege.

Sällan har man sett så många, så stora och så motorstarka motorcyklar på samma gång. Sedan följde parad med olika militärförband. Det var kul att få se detta i väntan på bussen.När bussen kom tog den oss Downtown och vi steg av vid Ground Zero. Tyvärr fungerar inte deras on-line-bokningssystem efter Orkanden Sandy och det var inte möjligt att komma in. Vi fick helt enkelt nöja oss med det beskedet. Istället begav vi oss till nästa stället som vi bestämt att besöka, nämligen Chinatown. Under bussrundturen fick vi veta att Chinatown i New York är det ställe i världen, utanför Kina, som består av flest kineser. Det bor cirka 100 000 kineser i Chinatown i New York.  Vi gick runt i Chinatown med konstaterade att även om det var billig var det inget vi ”vågade”, eller rättare sagt ville köpa. En Gucciklocka för $ 5 är knappast något annat än en kopia, eller hur?

Vi åt lunch på en restaurang i Chinatown och det var en smaklig måltid, med en förvirrad kypare.
Vi funderade på att köpa en ny videokamera och ville jämföra priser med svenska (och ”nätpriser”). Det är inte lätt för den ena affären har inte samma modeller  som den andra och det är alltså inte lätt att jämföra. Dessutom vet man inte vad det är för olika modeller som erbjuds och vilka egenskaper de har. Inte lätt alltså. Vi gick in i en butik i utkanten av Chinatown och tittade på en Sony HDR CX190. Han började på $ 499 och gick ner till $ 375 (”för att vi kom från samma land som hans fru”). När jag skulle gå ut på nätet och jämföra priser, blev han förbannnad och kallade mig för ”dificult lady”. Detta ledde till att jag i min tur blev förbannad och värre blev det när jag frågade efter iPhad vägrade säga sitt pris. Jag ilsknade till och sade att då blev det ingen affär och lämnade butiken. Då sprang han efter Sven och fortsatte tjata om att jag var en ”difficult lady”.  Verkligen en oprofecionell och otrevlig säljare. Det blev inte bättre när vi sedan kom in i butiken Best By och konstaterade att kameran där skulle kosta $ 249 + tax (det blev samma pris som den kostar på ”nätet”).

Vår tanke var att försöka hoppa på vår sightseeingbuss vid Chinatown, men vi hittade inte hållplatsen. Istället vandrade vi från Chinatown, genom Shoho, Greenwich Village, genom Washington Square Park och 6street upp till Madison Square Garden. En vandring på cirka sex kilometer (fågelvägen). Eftersom vi inte är några fåglar och alltså inte tog fågelvägen, blev det betydligt längre sträcka. Det kändes i benen efteråt.
Ekorre i Grenwich Village
 
Kopia av Triumfbågen i Paris i Washington Square Park

”Hemma” på hotellet blev det en drink hos oss, uppfräschning, ombyte och sedan gick vi ut och åt middag. Vi hamnade på en restaurang i närheten av Empire State Building. Efter maten skiljdes vi (för första gången under vår New York vistelse) åt. Göran och Eiwor gick till hotellet och Bosse, Yvonne, Sven och jag gick till Empire State Building. Vi åkte upp till 102 våningen och såg New York by Night från ovan.
 
En hissnande och fantastiskt upplevelse, som verkligen var värd de $ 25 som det kostade per person.
 
Efter denna upplevelse hade klockan blivit en bra bit över midnatt och vi återvände till hotellet och sade God Natt.

Så avslutades vår sista kväll i New York. I morgon blir det packning och besök på Macey’s för oss tjejer, innan vi beger oss mot flygplatsen.
 

Ha det bäst, det har vi!
Ewa

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229