Australien - dag 13-18

Australien - dag 13

Vi körde från South Lake vid 12-tiden. Färden gick söderut ner till Dunsborough. Strax innan stannade vi vid Occys Brewery vid New Towns House. Där provsmakade vi åtta sorters öl, allt från väldig ljus (Mexican) till kolossalt mörk (Black dog). Irish Red blev dock favoriten. Vi köpte ytterligare vars ett glas av den och två liter i en glasflaska att ta med. 

När vi suttit på det mysiga Occys Brewery en stund fortsatte vi in till Dunsborough. Där köpte vi mat och vin och fortsatte sedan mot Margaret River. Vi var framme vid stugan, där vi ska bo  fyra nätter. Det var verkligen en stuga mitt ute i skogen. En rustik och enkel, men trivsam, stuga. Hyfsat rent. Både kök och toaletter var rena. Däremot var det lite dammigt här och där på hyllor och möbler, men det avhjälptes lätt med en dammtrasa.

Vi lastade av bilen och installerade oss. Här kan vi säkert tillbringa fyra dagar/kvällar/nätter. Sedan tog vi en drink och flyttade ut på träverandan, där vi njöt av lugnet och tystnaden.  Några pelikaner passerade för att flyga till sjön i närheten. Kookaburrorna skrattade i skymningen. Vilket fantastiskt ställe! 
Som Annelie sade: - Här finns ingenting att göra, bara att koppla av och umgås.

Efter lite relaxing grillade vi t-bonesteak och potatis och grillen som tillhör huset. Fortfarande med skogens ljud nära inpå oss. 

Det blev en fantastisk måltid som vi åt på verandan. Runt oss flög fladdermössen och vi pratade om allt möjligt, både allvar och skoj. Vi fick höra Morgans, och australiensarnas syn på kängururna. Vi turister tycker ju att kängurur är exotiska och trevliga. Australiensarna anser att det finns allt för många av dem, att de är farliga, ställer till med många trafikolyckor (man kan se många ligga påkörda i vägkanterna) och att de gör sig bäst på grillen.

Nu ska vi dra oss tillbaka och sova vår första natt i skogsstugan.

Australien dag 14

Efter en god natts sömn, trots att sängarna var lite hårda vaknade vi vid 08.30. Inga kängurur syntes till. De andra hade hört kookaburrorna på morgonen, men inte jag.

Innan frukosten körde Annelie och jag till Margaret River och kompletteringshandlade. Det vi saknade var egentligen te och kaffe, men det hamnade en del annat i vagnen. Frukosten, som bestod av ägg och bacon med tillbehör åt vi inte förrän kl. 10.30.

Efter frukosten åkte vi till Surfers Point strax utanför Margaret River, där det på gick vågsurfingtävlingar. Det blev några härliga timmar på stranden medan vi tittade på tävlingarna. Tyvärr avslutades med att jag slog i en tå i en sten som var gömd under sanden. Tån ömmade hela dagen.

Vi åkte och tittade på Margaret River Beach Resort, som ligger nära stranden. Vi konstaterade att vi bodde mysigare (och billigare) i stugan, så om den är ledig kan vi förlänga hyrtiden ytterligare en natt.

Nu var det långt över lunchtid och vi körde till Gracies Towns och åt glass och drack kaffe. Alla var fortfarande mätta efter frukosten. Annelie och jag tog varsin cappucino, som serverades vackert.

Vi fortsatte till vi gården Vasse Felix, där vi provade både mousserande, vita, röda och dessertviner. Vi köpte lite "förbrukningsviner" där. Det fanns också ett galleri där med konst som var inspirerad av skogsbränderna i Margaret River.

Nästa stopp blev vid vingården Brookland Valley, somnade helt underbara viner. Vi kom sent och det fanns noga andra gäster där. Mannen, Glen Somes, som bjöd på vinerna visade sig vara en av ägarna. Han verkade lite kärv i början, men visade sig mycket trevlig och kunnig. Det blev ett mycket trevligt och lärorikt besök, som slutade i att både vi och Morgan köpte en hel del viner. Några kommer vi att ta med oss hem till Sverige.

På vägen tillbaka till stugan körde vi in till Margaret River och köpte fisk att grilla. Det blev snapper, trevally och whiting.

Det blev, som vanligt, en härlig måltid och naturligtvis drack vi det nyinköpta vinet till. Det var en underbar kväll och vi satt ute till över kl 22, då vi kände att det började bli dags att lägga sig. En härlig dag var  till ända.

Australien - dag 15
När vi vaknade var det till regnets skvalande. Trots det var det varmt och vi åt frukost på verandan. I dag bestämde vi oss för att i rikta oss på lite mer än vingårdar. 

Vi körde upp till Cowaramup och besökte och provsmakade ost där. Sedan fortsatte vi till en chokladfabrik som också var en vingård, där man även tillverkade chokladlikör. I närheten låg också en nougatfabrik och dit gjorde vi också en avstickare.

Nästa stopp blev i en silkesfabrik. Den första och enda i Australien. Vi fick en lektion om deras silkestillverkning, från ägg till färdigt silke. De sålde silkesprodukter i sin butik och de var tillverkade i Kambodja, dit de skickade 95 % av sitt silke för tillverkning och fick sedan tillbaka färdiga produkter. Jag köpte en väska och en plånbok och Annelie ett halsband. Killarna gick mest och tittade på skjulets takkonstruktion.

Lunch åt vi på Bootleg Brewery, en lokal öltillverkare. Där blev det också provsmakning av öl. Åtta olika sorter blev det. Här blev det ölet Wils Pils som blev favoriten. Efter ölprovningen blev det son sagt lunch. En läcker sådan.

Vi körde sedan tillbaka till Cowaramup och besökte The Candy Cow. I hela byn finns det skulpturer av kor och olika storlekar och positioner.

Efter detta bestämde vi att köra till The Berry Farm för att ta en fika där. På vägen blev det ett vinprovningsstopp på vingården Stella Bella Wines, en av Annelies favoriter. Detta var helt förståeligt, för det var underbara viner. Inte minst deras  rosevin var jättegott. Tjejen som svarade för vinprovingen var hälften italienska, hälften engelska och hade varit i Australien sedan hon var 22 år. Hon var gift med en australiensare och de hade fyra barn och drev vingården tillsammans.

När vi kom fram till The Berry Farm visade det sig att de precis hade stängt. Klockan var 16.35 och caféet stängde 16.00 och vinprovningen kl 16.30. Så det var inget annat att göra än att dra vidare. Det sista stoppet för dagen blev Redgate Beach. Vädret hade slagit om och det gick höga vågor på havet. Några surfare hade vågat sig ut i vågorna och ett par fiskare stod och hoppades på napp.

Efter detta åkte vi hem till stugan och grillade t-bonesteak, vilket som vanligt var mycket smakligt. Till det hade vi potatismos och sallad. Det blev regn och blåst, så vi åt inne och satte fyr i braskaminen. Riktigt mysigt!

Australien dag 16
Som Annelie ville sken solen när vi vaknade, men det var ganska blåsigt och lite kyligare än tidigare. En bra dag för utfärd. Vi kom i väg vid halv elva.

Dagens färd gick söderut mot Augusta och fyrplatsen Cape Leeuwin Lighthouse, där två oceaner möts. Det är Söderhavet (Southern Ocean) och Indiska oceanen (Indian Ocean). Det var blåsigt och regnet hängde i luften, men egentligen ett bra väder för att besöka en fyrplatsen. Dramatiskt och vilt.

Vi tog en fika på fyrplatsens café och sedan körde vi tillbaka till Augusta och åt lunch. för min del blev det en Caesar-sallad.

Vi åkte sedan till The Jewel Cave och gick en guidad tur där på en timme. Mycket intressant och hissnande. 

Vi tänkte sedan åka och köpa fisk i fiskaffären "34 degress" i Margaret River. Tyvärr visade det sig sig att där var stängt, så det fick bli Tacos med diverse tillbehör till kvällsmat istället. Även i kväll blev det att sitta i inomhus.

Innan vi lade oss hörde vi att regnet öste ner. Det regnade så mycket att det otäta stupröret inte hann ta hand om allt vattnet, utan det bildades en fontän istället. 

Australien dag 17

Denna dag var planen att vi skulle köra norrut och att Morgan skulle surfa. Vi stannade till vid vingården Moss Brothers och fick där höra många intressanta historier om vin. Det var verkligen ett trevligt besök, som resulterade i lite inköp. Vingården var en liten, gemytlig och rogivande plats.

Nästa vingård, som vi besökte, var raka motsatsen. En stor och modern anläggning, med fantastiska gräsmattor, skulpturer, dammar och modern arkitektur. Här var det en vinprovning utan trevliga historier. Vingården heter Saracen Estate och hade blivit utsedd till årets vingård 2012. Vi åt en god lunch och delade också en flaska vin av deras goda Cabernet Sauvignon.

Vid Smiths Beach släppte vi av Morgan för att han skulle surfa. Det var en fantastisk strand med vit sand och bra surfande vågor. Det kom många dit för att surfa, så Morgan blev inte ensam där.

Vi andra fortsatte till Yallingup och deras berömda strand. Här finns många fantastiska och dyra villor och många kändisar bor här. Innan Yallingup stannade vi till vid en fårfarm och där köpte jag en kofta, naturligtvis på rea. Efter cirka 1-1,5 timme hämtade vi Morgan igen.

Nu gick färden mot Margaret River för att hinna till fiskaffären innan stängningsdags. Vi hann dit, men det fanns inte så mycket kvar. Det blev lite scallop (kammussla) och resten av fisken (vitlöksräkor, barramundi och emperor). Detta grillades och i kväll åt vi utomhus, trots att det fortfarande var lite kyligt. Annelie hittade emellertid filtar som vi hade på oss. Ja alla utom Sven förstås.

Så gick vi till sängs för att tillbringa sista natten i stugan.

Australien dag 18
Hela morgonen ägnade vi åt att packa och städa stugan. Grannens hund kom och gjorde oss sällskap. Trots alla vininköp fick vi in allt i bilen och vid 10.30-tiden låste vi för sista gången och rullade iväg.

Vi körde till The Berry Farm och provade där några av deras fruktviner. De tillverkar bara fruktviner och de flesta av dem är söta. Vi fikade där, med kaffe och scones, passionsfruktscheescake och boyseberrypaj. Under fikan, som vi tog i caféets trädgård, fick vi sällskap av några småfåglar som åt ur handen på oss.

Mätta och belåtna tog vi vägen nordostligt och körde igenom ett annorlunda landskap än tidigare. Detta var verkligen "The countryside" och det var roligt att se även den typen av landskap, med mycket betesmarker som bredde ut sig så långt man kunde se. När vi kom fram till Busselton gjorde vi stopp. Jag gick till Specsaver och fick ny skruv i mina solglasögon, som fungerade igen efter det. Sedan besökte vi den unika 2 km långa träpiren och gick piren fram och tillbaka. Det var en skön promenad i vackert väder.

Sedan fick färden vidare norrut mot South Lake. 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229