Årligt äppelinköp, ny tradition och nostalgi

Så gott som varje år tar vi en tripp till Österlen och Knäbäckshusen där vi köper äpplen av Filip Tufvesson. Det blir kanske inte väldens billigaste äpplen, men det är en trevlig tradition och efter inköpet har vi äpplen fram till jul och ibland även ett tag efter. I år blev det ca 37 kg äpplen som fick åka med oss hem.

Filip har hållit på med sin fruktodling i många decennier och nu har hans dotter Erika tagit över verksamheten, fast Filip är naturligtvis fortfarande delaktig. Så är det ju vid generationsskiften.

Det är alltid trevligt att komma dit och få en pratstund och höra lite nyhet från året som gått. Det ger alltid nya kunskaper och perspektiv och insyn i hur en fruktodlare på Österlen har det i vardagen.

I år invigde vi dessutom en ny tradition. Vi har gamla vänner från Harlösa, Rolf och Maggan, som har sommarhus i just Knäbäckshusen. Under flera år har vi tappat kontakten, men i somras återupptog vi den igen då de kom på en sommarlunch hos oss. Nu bjöd vi in oss på lunch hos dem i deras sommarhus.

Det blev en mycket trevlig eftermiddag, och lång lunch, och vi var överens om att göra det till en tradition att vi kombinerar vårt årliga äppleinköp med en trevlig lunch.

När vi lämnade vännerna hade vi tänkt åka till Kivik och titta på äppletavlan. Men plötslig befann vi oss i Simrishamn och insåg att vi kört på fel håll. Vi bestämde att inte vända tillbaka, utan att skippa titten på tavlan. Därför får ni hålla tillgodo med denna bild av årets äppletavla. Bilden är tagen av Rasmus Reckewey.

Vi fortsatte hemåt och det blev en liten nostalgitripp. Under besöket hos Rolf och Maggan pratade vi om en massa människor från Harlösa som vi, eller åtminstone Sven, känt och som nu var borta eller i vart fall var gamla.

Vi bestämde att köra via Övedskloster och Harlösa hem. Alléerna vid Övedskloster är väldigt vackra och det var en väg som jag uppskattade att köra när vi bodde i Harlösa. Nu körde vi den vägen igen och njöt av de fina höstfärgerna. Bilderna visar inte på långt när hur vacker naturen är så här års.

När vi kom till Harlösa passerade vi först vårt gamla hem, Vikens gård, och noterade en del förändringar där. Sedan körde vi en runda i byn och noterade även där hur mycket som förändrats med nybyggen m.m.

Färden mot Malmö fortsatte vi sedan genom regementsområdet, en annan väg som jag gärna körde, och sedan över S Sandby och Dalby.

Det blev en lång tur som startade kl 10 och som avslutades kl 19 när vi var hemma igen. När vi kom hem och hade lastat av våra äpplen lagade Sven mat och jag satte mig och jobba en stund.

Det blev sammantaget en mycket trevlig och avkopplande dag, en dag att minnas ett bra tag framöver. Nu har vi sett söndagens kriminalfilmer, som också har blivit en tradition, Fader Brown, Mord i paradiset och Morden i Midsomer.

I morgon börjar vardagen och en ny arbetsvecka efter en fantastisk semester. Jag är ganska stolt över mig själv att jag dessutom har lyckats avhålla mig för ett förtida besök på kontoret. Det som ska göras, ska göras under arbetstid. Eller hur?

Vår kvällsmat: Spättfilé med tryffel, stomp på sötpotatis, morot, stjälkseller, rödlök, blomkål, samt broccoli till det.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229