Mycket har hänt. Största saken är nog att vi har flyttat till ett hus. Jag har mixed feelings om det.

Senaste veckorna då vi ännu bodde i lägenheten, har jag mått förvånansvärt bra och det kändes som att livet kanske är helt okej endå. De gånger som vi besökt huset för att ställa i ordning och kört såna grejjer vi inte behövt så kändes det bra. Men så kom den dagen då "påriktigt" flyttade. Jag mådde illa och ville spy. Jag grät och hade sån ångest. Jag undrade faktiskt om vi gjort rätt val. Första dagarna här har jag varit tvungen att ta lugnande för att kunna leva. Slutade även äta, igen, men bara för att jag inte fick i mig något då jag mådde illa. Till sist fick jag inte ner vatten. Spenderade några timmar på akuten där jag fick dropp mot vätskebrist och lite starkare lugnande. Talade även med dejourerande psyk skötare där.
Sen blev det bättre. Sen blev jag sjuk. Fick feber och slem i halsen så jag mådde illa igen, vilket gjorde att jag knappt åt något. Jag har fortfarande lite slem i halsen och hosta men överlag mår jag bättre. Har inte tagit lugnande heller på några dagar.

Till min förvåning mår jag bättre. Faktiskt bättre än vad jag gjorde i lägenheten. Så bra att jag känner jag skulle kunna jobba men har nog fortfarande problem jag måste ta itu med innan det.

Jag minns inte om jag skrivit tidigare och orkar inte heller läsa igenom gamla inlägg, men jag är HSP:are (High Sensitive Person). Jag tänkte berätta lite mera om det.

Det är ett personlighetsdrag inte en diagnos. Jag reagerar lite annorlunda än vad en "vanlig" person gör. Ibland kan jag bli missförstådd och betraktad som "onormal". Jag har svårt att filtrera vad jag ska ta åt mig och vad jag ska ignorera, det brukar leda till att jag blir överväldigad och ibland bara vill stänga av mig själv. Jag kan inte ta emot kritik för då fastnar jag på allt det dåliga och nervärderar mig själv. I början förstod jag inte varför jag var så annorlunda men efter att jag fick höra om högkänslighet kändes det lite som en befrielse. Jag förstod vad jag var, eller rättare sagt vem jag var. Jag kan lätt känna av hur en annan människa mår och tar ofta åt mig av dom känslorna. Jag borde sätta upp en mur, men jag vet inte hur man gör.

Såhär skrivs det om högkänslighet på hspforeningen.se:

"Högkänsliga personer, eller Highly Sensitive Persons (HSP), föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck. I själva verket handlar det om en sorts strategi för överlevnad – högkänsliga personer funderar och utvärderar eventuella risker innan de företar sig något, till skillnad från majoriteten människor som agerar snabbt därför att de vill hinna först och tänker sedan. Detta är anledningen till att många högkänsliga personer kan framstå som tillbakadragna eller blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, som handlar om rädsla för negativa omdömen, och inte ett medfött drag. Ibland kan högkänsliga personer också betraktas som hämmade, rädda eller neurotiska, men inte heller dessa beteenden är medfödda eller avgörande för högkänslighet"

Lättast tar du reda på om du är högkänslig genom tester t.ex på nätet,men jag har även diskuterat med andra högkänsliga som sagt att det passar in på mig.


Likes

Comments

Rakt på sak. Min vardag varierar inte mycket. En promenad med Max och en massa serier. Om jag åker någonstans krävs det otroligt mycket styrka inom mig för att komma iväg. På väg till bilen intalar jag mig själv "jag mår bra, jag mår bra" minst 10 gånger. Vissa gånger fungerar det bättre än andra gånger. Ibland stortjutar jag och ibland inte. Då jag kommer hem igen känner jag mig alltid trött och emotionellt slut, och allt i min hjärna snurrar bara runt. Jag har märkt att jag tänker för mycket på att allt kan gå käpp rätt åt helvete iställe för att fokusera på allt det positiva. Om jag klarar av att gå till butiken utan att få en panikattack borde jag ge mig en klapp på axeln men på något vis glömmer jag bort det. Jag borde helt enkelt ersätta mina negativa tankar med positiva.

Jag har en enorm spänning i mig och som mest känner jag av det då jag gör något som är utanför min "comfortzone", t.ex åker till en större affär eller då jag åker hem till någon och tänker stanna en lite längre stund. Jag har börjat göra muskelavslappningsövningar och märker redan nu en liten skillnad. Men spänningen finns fortfarande där. En av orsakerna till att jag blir nervös då jag åker någonstans är att tänk om jag börjar må dåligt? Var är närmaste wc eller utgång om jag skulle behöva spy? Jag kollar alltid läget vart det är kortast och försöker att hålla mig så nära som möjligt.

Likes

Comments

I över ett halvt år nu har jag haft illamående av och an nu. Mina studier och relationer har tagit skada. Vissa dagar har det varit så dåligt att jag inte kunnat lämna sängen och ibland har jag bara varit rädd att göra det.
Jag såg så fram emot att börja jobba men även jobbet blev lidande. Då började panikattackerna komma, då jag lämnade hemmet. Varje dag jag for på jobb undrade jag om dom skulle komma eller inte. Jag älskar mitt jobb och det är så tråkigt att vara ifrån det. Nu kan jag knappt åka till butiken utan att få lite panik. Jag har isolerat mig helt och jag kan tänka mig att min sambo också har lejdon av mig. Jag ser inte heller min familj lika ofta. Jag är helt enkelt ensam, men jag vet att det är jag själv som väljer det. Om det finns en risk att jag börjar må dåligt om jag far någonstans väljer jag att inte ta den risken.

Jag har märkt att jag är rädd för att leva ett fullt liv. Jag har bytt sena nätter med mina vänner mot tidiga kvällar med serier. Varje gång jag sätter min fot ut på gatan går mina tankar till att tänk om något händer? Jag kan bli påkörd eller få ett anfall och det skrämmer mig. Jag vill åka utomlands och resa till alla möjliga ställen men jag är rädd för att åka flyg och jag är rädd för att bli matförgiftad.

Jag är HSP och därför är jag känslig och reagerar lite annorlunda än vad en "normal" person gör. Jag gråter till klipp på facebook av en golden retriever som dansar samba. Jag gråter om jag får minsta lilla kritik. Jag vill kunna leva ett normalt liv. 

Jag kan leva med att må psykiskt dåligt men jag orkar inte mera må fysiskt dåligt. Likes

Comments

Jag har så mycket jag vill berätta, men så lite tid. Under dom senaste 5 åren har mitt liv förändrats så otroligt. Alltihop har varit som en berg och dalbana. Om någon skulle frågat mig för 6 år sen var jag tror att jag skulle varit idag skulle det inte sett ut såhär i alla fall. Att ständigt må fysiskt dåligt och känna någon sorts panik varenda gång man lämnar lägenheten är inget jag önskar åt mig sjäv eller någon annan.

Jag lider som sagt av depression och ångest och har haft den diagnosen i 5 1/2 år. Det här är ett försök för mig att må bättre genom att skriva av mig. För några år sen var jag med i ett program som heter Unga nu där jag filmade och berättade om min vardag och hur det var att leva som deprimerad. Jag känner att i dagens länge kan jag berätta mera och mörkare sidor om min depression än vad jag kunde då programmet filmades. Jag har alltid brytt mig om vad andra tycker och tänker om mig så jag var rädd att folk skulle tro att jag letar efter sympati. Vilket inte stämmer. Jag hoppas att genom att berätta min historia kan folk som lider av samma sak känna att dom inte är ensamma.

Allting började som sagt för ca 5 1/2 år sedan på ett sommarlov mellan första och andra året i Silvera ( dåvarande Vasa Yrkesinstitut). Jag började må så dåligt att jag slutade äta. Jag vet inte hur många läkare och sköterskor jag träffat innan jag fick min diagnos. Det tog ca 3 månader innan jag fick medicin. Sakta men säkert kunde jag börja äta men hade fortfarande problem. Ibland var det panik känslor som tog över och ibland var det faktiskt att det kändes som att jag skulle spy. Då skolan började igen hade jag gått ner några kilon och jag hörde rykten om min viktnedgång.

Min vikt är ett känsligt ämne och väljer att inte tala om det. De senaste åren har det bara gått överstyr och jag gömmer mig i lösa kläder och tror att folk inte ska märka, fast jag vet att det syns. Folk säger jämt var dig själv och bry dig inte om vad andra tycker. Men sanningen är den att int ens jag själv tycker om mig själv så varför ska alla andra göra det då?

Jag älskar min familj och mina vänner och skulle inte ha kommit såhär långt i livet om jag inte haft stöd av dem ❤

Nu har jag suttit med detta inlägg i flera veckor och inte vetat om jag ska publicera det eller inte. Är igen rädd va folk ska tycka men det är dags för mig att sluta bry mig.

Likes

Comments