NU MEDICINERAR JAG SJÄLV OCH MÅR ÄNTLIGEN BÄTTRE

Halloj!

Har inte bloggat på ett tag, inte orkat helt enkelt. Bloggar mest för min egen skull och för att hålla koll på mitt mående och tidslinjen över det. Varför inte skriva dagbok kanske ni undrar då? Men jag gillar att vara öppen med mina sjukdomar och upplysa folk om hur livet är med dem istället för att stänga in det ännu mer. Mina sjukdomar är ju redan sådana som inte många vet om.

Anyways, det jag skulle komma till i detta inlägg; jag har börjat självmedicinera igen och mår ÄNTLIGEN bättre! Ni som inte vet vad självmedicinera innebär är alltså att jag skaffar medicin, doserar och allt på egen hand. Läkarna har gett mig recept på Levaxin, men levaxin är en jävla skräpmedicin som bara typ 20% av alla sjuka faktiskt mår bättre av. Levaxin är syntetiskt (konstgjort, tillverkat) sköldkörtelhormon. Jag självmedicinerar med NDT, vilket är naturligt sköldkörtelhormon, alltså hormon extraherat från en gris sköldkörtel.

Lite backstory: Just Sveriges "underbara" sjukvård är emot NDT. Svergies sjukvård är sämst på min sjukdom. Sommaren 2016 självmedicinerade jag med NDT innan jag ens fått diagnos eller testat Levaxin, för JAG visste att jag var sjuk. Jag hade ju tjatat på läkare i flera år efter en diagnos men svenska läkare vet inte hur man ska läsa av provsvaren, därför tog det mig ju flera år innan jag ens fick diagnos. 2012 insjuknade jag och februari 2017 fick jag diagnos..

Men ja, jag självmedicinerade med NDT sommaren 2016, jag klarade av att arbeta heltid och kände mig ganska frisk. Tyvärr så hade jag inte riktigt lika stor kunskap då som nu, och vet vad jag gjorde för fel för att inte må optimalt. När jag slutade på mitt jobb december -16, sökte jag vård för min psykiska ohälsa. Fick då ta hypotyreos-prover via min psykolog och de visade ju mycket väl att jag var sjuk. Fick börja på levaxin och tänkte ge det en chans, men det var här allt gick åt helvete. På bara ett halvår gick jag från att kunna arbeta heltid till att vara i princip helt sängbunden. Har inte kunnat gå mer än runt kvarteret en gång om dagen, ofta inte ens det. Jag bestämde mig för ett tag sedan att börja självmedicinera igen.

Nu har jag ätit NDT i någon månad, och jag märker redan STOR skillnad i mitt mående! Först och främst kan jag nästan gå i normal gångtakt utan att få hjärtklappning och svårt och ont att andas. Innan NDT kunde jag knappt gå alls, var tvungen att gå väldigt långsamt och vila ofta. Idag gick jag t.ex ända ner till stan (ca 7 min gång för en frisk person) och hem. Gick sedan på en promenad med Alex och vovvarna runt två kvarter! Aktivitetsarmbandet står på 4854 steg och 3,2km. Det kanske inte låter som mycket, men om jag jämför med tiden på levaxin så gick jag som absolut max 1000 steg på mina BÄSTA dagar, och under 100 på mina värsta dagar, vilket var oftast. Och dessutom har jag gått detta utan att min kropp gör extremt ont eller att jag känner mig helt dränerad!

Jag kan också t.ex gå och prata samtidigt. Det är också något som jag har haft extrema svårigheter med. Jag får inte hjärtklappning och andningsproblem 20 gånger om dagen som innan. Mitt myxödem har börjat mjukna. (Sidenote: Myxödem är att kroppen tillverkar för mycket av kroppens protein och bindningsmedel mucin. Myx väger mycket och ser ut som fett, därför tas det ofta fel på och diagnosticeras bara som övervikt. Däremot är myx mycket hårdare än fett, vilket gör att man är väldigt hård och stel i kroppen och också tryckkänslig. Jag själv tror att minst 70% av min viktuppgång jag haft sedan jag insjuknade är myxödem.)

Jag sover också bättre, vilket Amitriptylinen säkert bidragit till också. Jag känner mig OFTAST utvilad av en natts sömn. På Levaxin krävdes ofta typ 3-5 dagar återhämtning, beroende på vad jag gjort. Nu räcker det oftast med en natts sömn och jag känner mig återställd på morgonen! Ibland krävs det mer, speciellt om jag är i en dålig period. Men rent allmänt sett är det mycket bättre.


Och allt detta tack vare denna underbara medicin NDT, som jag och så extremt många andra blivit nekade. Det finns ca en halv MILJON svenskar diagnostiserade med hypo. DIAGNOSTISERADE. Om vi ska tänka på hur svår en diagnos är att få så är mörkertalet stort.. Om jag minns rätt så är det bara ca 20% som mår bättre av Levaxin som sagt. Och av alla dessa sjuka människor är det bara ungefär 800 personer som har NDT på recept, och läkemedelsverket gör ALLT de kan för att det ska vara så svårt att möjligt att få. Många blir av med sin licens och recept, de får inte längre fortsätta äta den här medicinen de behöver för att överleva.

Nu bestämmer jag själv över min medicin. Jag hoppas ju att jag kan få det på recept någon dag, men just nu är det som det är. Jag mår i alla fall bättre, och det ville jag dela med mig av!

Gillar

Kommentarer

  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw