KRONISK SJUKDOM NUMMER TVÅ

Tänkte blogga om detta för några dagar sedan men orkade helt enkelt inte. Anyways, jag var hos läkaren i torsdags för att utredas för fibromyalgi. För er som inte vet vad det är så är den en kronisk sjukdom som ger extrema smärtor. Det finns väldigt många fler symptom man får av den också men just smärtan är det huvudsakliga symptomet. Man vet inte ännu riktigt vad fibro är eller hur man får det så det finns ingen bot mot det. Sjukdomen är livslång och det enda man kan gör är att försöka lindra det och lära sig leva med smärtan. Detta låter ju inte så jäkla kul och tyvärr så hade jag såklart fibro. Jag fick diagnosen redan första läkarbesöket i alla fall vilket jag är glad för då fibro är (precis som hypo) en sjukdom som är svår att få diagnos på då läkarna inte tar det på allvar och det kan ta flera år att få diagnos. Så om man ska vara positiv hade jag i alla fall turen att slippa slåss om den diagnosen i flera år också. Så nu har jag två kroniska diagnoser. Inte jättekul, men det är väl bara försöka göra det bästa av det. Många av symptomen på fibro och hypo är samma så jag får liksom lite dubbelt upp av många saker känns det som. Men jag tror och hoppas att det kan bli bättre när jag blir rätt inställd på min hypomedicin.

Idag lyckades jag faktiskt gå upp relativt tidigt! Det kändes skönt. Har haft en period med en helt fel dygnsrytm och har i princip bara varit vaken när det varit mörkt. Sovit minst 12 timmar per dygn. Idag vaknade jag och kände mig utvilad faktiskt och gick ut med vovvarna. Kom in och fixade fram frukost på en bricka och har dukat in mig i soffan nu. Ska mysa lite framför tv:n och bara ta det lugnt idag. Vet inte om mina nya mediciner har hjälpt mig sova bättre. Innan åt jag Atarax för min sömn, men det hjälpte egentligen inte särskilt länge. Atarax är en mild anti-depressiv medicin egentligen men som har trötthet som biverkning. I torsdags fick jag Amitriptylin istället vilket också är en anti-depressiv medicin som också ger sömn som biverkning, fast lite starkare om jag förstod rätt. Men främst fick jag den för fibron, för att det tydligen gjorde något med smärtreceptorerna i hjärnan så den kunde lindra smärtan man får av sjukdomen. Har bara ätit den ett par dagar och ska trappa upp med en tablett i veckan tills jag ligger på 3 stycken varje kväll. Vi får se hur den funkar! Har också äntligen lyckats tjata till mig att få alla mina kosttillskott på recept så det kan gå på högkostnadsskyddet.

Nu ska jag mumsa på min frukost och chilla. Och just det, jag har snaggat av mig halva håret! Snart åker allt av, och det känns SÅ skönt! Also, jag och Alex gjorde världens godaste paj igår som förtjänar att få förevigas på bloggen.

Gillar

Kommentarer

PetraElisabeth
PetraElisabeth,

Vad tufft, det måste vara svårt att få detta besked. Men vad skönt att du fick diagnosen så fort så att du kan få hjälp mot smärtorna :/ // Petra Elisabeth

nouw.com/petraelisabeth
  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw