MALEXANDER

I helgen var vi i Malexander. Det är en ort som fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det beror på tre kända brottslingar som rånade banken i Kisa en majdag 1999. Efter rånet flydde de mot Malexander och blev upphunna av de jagande poliserna strax innan samhället. Rånarna besköt polisbilen, och avrättade därefter de båda poliserna. Det var två unga män, familjefäder - två unga män som bara gjorde sitt arbete.

På platsen får dådet är två stenar resta, en från de anhöriga och en från polismyndigheten. Det är ju 20 år sen i år som det hände kanske därför blir det extra uppmärksammat. Vi stannade till vid platsen igår, Lotta hade inte varit där tidigare. Det var flera andra människor där, det är en sorglig plats.

Själva samhället Malexander är en lite pärla vid sjön Sommen. En plats som har ett åttiotal fastboende men vars befolkning mångdubblas på sommaren. Då finns där mack med liten butik, campingplats med kiosk, cafe med hotellrörelse och ett värdshus. Det finns en stor båthamn och flera ställen att bada på.

På denna vackra plats har Marias svärföräldrar byggt ett sommarparadis, det har under åren blivit större och större. Flera gästhus och förnämliga uteplatser.

I helgen var vi där och firade Jack, den äldste Lönnqvistpojken som fyller 11 år idag. Vi firade med kräftskiva och bjöds på svenska Vätternkräftor och det smakade särdeles gott!

Innan festen bjöds vi på en båttur på Sommen, det gick i rasande fart och både Jack och Ellen kunde köra den stora båten!

Jag har aldrig sett någon äta kräftor så fint som Daniels mamma Marianne! Hon hade sån ordning på sitt fat, inte alls den stökiga hög som jag och de flesta andra lämnar efter sig.

Framåt kvällen gick vi ner till Axsjön på andra sidan samhället, en mindre sjö som har kvällssol och där barnen med glädje tog ett kvällsdopp!

Efter frukost igår drog vi oss hemåt efter en härlig helg.

Tänk att komma som gäst och få ett eget hus! Bengt och jag hade ett och Lotta fick ett alldeles själv! Hon fick låna syster Johannas vita gästhus som var så vackert och välutrustat. Med såna bekvämligheter är det roligt både att ha gäster och att vara gäst!

Nu är det måndag igen, det sunda livet börjar på nytt och strax är det invägning...

Gillar