Smarrigt

Dax att göra kväll efter en lång arbetsdag där jag haft en diskussion om arbetssituationen i köket med min chef. Hoppas på att vi ska finna en lösning som gör att allt kommer flyta på bättre med positivare tankar och arbetsglädje😊 Tipsar om en sagolikt god citron paj till helgen, tar lite tid att göra men den är värt allt arbete.

Citron och maräng cheescake

12 bitar
Pajbotten
  • 200 g digestivekex (14)
  • 28 g strösocker (2 msk)
  • 100 g smör
Cheesecakefyllning
  • 600 g färskost (cream cheese)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 1 ⁄2 vaniljstång
  • 25 g vetemjöl (1/4 dl)
  • 175 g gräddfil (1 3/4 dl)
  • 11 g ägg (2)
  • 15 g äggula (1)
Lemon curd
  • 100 g citron juice (1dl)
  • 85 g strösocker (1dl)
  • 110 g ägg (2st)
  • 20 g äggula (1st)
  • 60 g osaltat smör
Italiensk maräng
  • 130 g äggvita (4)
  • 75 g vatten (3⁄4 dl)
  • 210 g strösocker (2 1⁄2 dl)
  1. Pajbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.
  2. Lemon curd: Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar. På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemoncurden på toppen och låt svalna i kylen. Fortsätt med marängen.
  3. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
  4. Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
  5. När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Bör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare. Servera den friska kakan.

Nouw.com/evaeliasson

Gillar

Kommentarer