Små hundar och slask

Måndag, ny vecka och ledig dag. Varit en riktigt tråkig dag med regn tills i eftermiddag då solen tittade fram. Fick lite gjort inne vilket är positivt , behövligt då damråttorna börjar synas då solen ligger på 😊 Blev en liten tripp in till stan när regnet öste ner som värst och maken tyckte att det var allt för trist att jobba ute. Lite shopping och fika på ett fik som öppnade idag efter renovering, snyggt och mysigt. När vi kom hem var solen framme så det blev en promenad med hundarna innan middag. Inte kul med små hundar med korta ben nu. Magen är ju så nära all blöta och lera så golvet inne är inte så kul. Nu en titt på Bästa bonde med Gunde.
Dagens middag blev en Gulasch soppa. Bakade en ny kaka idag också Lemon Meringue Bars.


Gulasch soppa

Det här behöver du till 4 portioner :

smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 kilo köttfärs
1,5 msk tomatpure
0,5 liter vatten
4-5 fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
1 msk kinesisk soja
1 burkar krossade tomater
1 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken.. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

​Lemon Meringue Bars.

PAJSKAL

CITRONFYLLNING

MARÄNG

Gör så här

  1. Pajskal
    I en matberedare, blanda de torra ingredienserna till botten. Tillsätt kallt smör och pulsera tills smöret har ärtstorlek.
  2. Tryck degen i 20x20cm rektangulär form. Tryck upp degen mot kanterna och platta till botten. Ställ i kylen i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda botten i ca 20 min tills den precis fått färg.
  4. Citronfyllning
    Rör samman ägg, socker och mjöl i en skål. Tillsätt rivet citronskal, -saft, mjölk och salt.
  5. Dra ner temperaturen på ugnen till 160 grader. Rör i citronfyllningen så att allt är välblandat, vispa inte då det kan bli små luftbubblor som bildas. Häll i det förbakade pajskalet.
  6. Grädda din citronpaj i ca 20-30 min tills fyllningen precis ''stannat''. Låt svalna i minst 30 minuter.
  7. Maräng
    Blanda äggvita tillsammans med socker i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad. Låt vitorna komma upp i temperatur. Det ska vara så du knappt kan röra marängen och sockret ska ha löst sig.
  8. För över skålen till assistenten (eller använd en elvisp). Vispa marängen kall med en ballongvisp, ca 10 minuter.
  9. Vid servering, bred ut maräng över citronpajen. Toppa till den med en sked så att du får ett fint mönster. Bränn av marängen med en hushållsbrännare.
  10. Skär i din citon- och marängpaj i fyrkanter och servera. 

Nouw.com/evaeliasson

Gillar