Middagstips

Hösten för mig när det gäller mat är alla goda varma soppor och grytor. Igår kväll blev det vår favorit fisk soppa så det får bli mitt middags tips idag.

Fisk soppa

1 b kräftstjärtar
400 g torsk
500 g lax

4-5 potatisar
1 fänkål
1 gul och röd paprika
1 gul lök
1 purjolök

Ca 2 tsk curry
1 kuvert saffran
Ca 1 tsk cayennepeppar

1b krossade tomater
3 dl vitt vin
Timjan och dragon
1 liter vatten
2,5 st fisk buljong
Kräftspad
3-5 dl grädde

Fräs kryddorna i 2 msk olivolja och lite smör. Lägg i dom skurna grönsakerna och låt allt fräsa runt ca 15 min. Slå på vattnet, vinet, buljongtärning, dom krossade tomaterna och kryddorna. Låt allt stå och sjuda tills grönsakerna är färdiga. Slå på grädde och smaka av med mer kryddor. Skär fisken i tärningar och sjud dom färdiga, lägg i soppan tillsammans med kräftstjärtarna.

Nått gott till kaffet

Vanilj rutor i långpanna

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:
2 dl Kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.
Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i 30 minuter.

Blir helt galet saftig och med krispig toppen.

Recept hämtat från jennysmatblogg

Nouw.com/evaeliasson

Gillar