Lördags middag

Då jag hade en bit oxfilé kvar sen förra slakten så provade jag nått jag aldrig gjort förut, oxfilé Wellington. Fasen så gott det blev. Serverade med rotfrukts gratäng och rödvinssås. Hämtade receptet från bloggen Matplatsen.

Oxfilé Wellington

(4 port)

800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 plattor smördeg
1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning

Fyllning:
500 g färska champinjoner
300 g rökt skinka
6 st schalottenlökar
2 dl vispgrädde
2 msk hackad färsk timjan
Salt och peppar
Putsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.
Hacka svamp och skinka smått smått. Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden. Låt koka ytterligare tills massan är krämig. Smaksätt med timjan, salt och peppar och låt svalna.
Kavla samman smördegsplattorna till en stor. Bred lite av fyllningen mitt på smördegen. Lägg på köttbiten och bred på resten av fyllningen runt om. Vik i hop smördegen till ett paket och fäst med uppvispad äggula. Skär bort överflödig deg och tryck ut lite figurer och klä smördegspaketet med. Skär några snitt högst upp så ångan kan pysa ut.
Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Lägg smördegspaketet på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet (har man inte en varm plåt så gräddas inte undersidan). Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 58 grader om vill ha det lite blodigt.

Nouw.com/evaeliasson

Gillar