Axmarbruk

Hej alla fina och en glad pĂ„skafton 🐣

DÄ var vi pÄ vÀg igen efter en mysig kvÀll igÄr och en god natts sömn. KvÀllens pÄsk tallrik var riktigt god och alldeles lagom med en snaps till. Vi hade bÄda sovit lite dÄligt igÄr natt sÄ efter att vi sett Masked Singer sÄ kröp vi i sÀng.

Efter frukost tog vi en promenad och utforskade detta stÀlle lite. En fin stÀllplats som har allt bra ordnat och som vi gÀrna besöker i sommar igen och Àter i den fina restaurangen.

Axmarbruk, dÀr Axmarbrygga Havskrog ligger, grundades pÄ 1670-talet. 1721 förstördes den under de ryska truppernas hÀrjningar och dom byggnader som finns idag Àr frÄn 1860-talet
Ett helt nytt modernt jÀrnverk med masugn, smedja och valsverk uppfördes. Teknikutvecklingen gjorde att den dock blev förÄldrat i slutet pÄ 1800-talet. JÀrnverket var i drift fram till 1927 men Hyttan stÄr kvar som ett monument frÄn den tiden.Slottsparken bjuder pÄ flera fina sevÀrdheter och vid Bruksboden hittar man ekologiska produkter frÄn hela vÀrlden samt egenproducerad honung, saft, sylt, marmelad och annat gott.

Följer man kuststigen kan man titta ut över Axmars steniga skÀrgÄrd och ta del av landhöjningens pÄverkan pÄ landskap och vÀxtlighet. Information finns om vad som gömmer sig under vattenytan om bÄde vÀxter, djur och bÄtvarv. Följer man stigen en bit till kan man se det prÄmvrak som sticker upp ur vattnet.


Den 1 juli Är 2010 invigdes Axmar bruks unika undervattenspark. Axmar bruks undervattenspark Àr en av vÀrldens första undervattensparker som visar bÄde natur och kultur.
I vattnen utanför Axmarbrygga dumpades frĂ„n slutet av 1600-talet till början av 1900-talet utrangerade prĂ„mar. Även flera handelsskepp förliste hĂ€r. Flera av de dumpade och förlista prĂ„marna/skeppen syns tydligt frĂ„n vattenytan eftersom inloppet in till Axmar bruk inte muddrats.

Detta var lite om denna plats som jag nu infört i min dagbok.

Nu ska vi strax stanna för att inta lite pÄsk lunch hÀr i bilen, ska bara hitta nÄtt fint stÀlle först.

Ha en fortsatt fin pĂ„skafton och unna er lite godis ur pĂ„sk Ă€gget 😉

Nouw.com/evaeliasson

Gillar

Kommentarer

Sandrasjoberg
Sandrasjoberg,
Det sĂ„g mycket gott ut. Glad PĂ„sk 🐣
nouw.com/sandrasjoberg
MariasVardag
MariasVardag,

SĂ„ mysigt đŸ„° glad pĂ„sk pĂ„ er 🐣💛🐣

nouw.com/mariasvardag
Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
SĂ„ mysigt â€đŸ€đŸŁGlad PĂ„sk
nouw.com/enitalienareisverige
Ingajohansson
Ingajohansson,

BĂ„de gott och mysig med vackra bilder ☀ Glad PĂ„sk pĂ„ er

nouw.com/ingajohansson
Ditten_datten
Ditten_datten,

HÀrliga bilder...sjÀlva har vi kommit hem frÄn sonen med familj....T tar en hjÀrnvila och jag satt en deg som Àr Àmnat bli kÀllrfranska

nouw.com/ditten_datten
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Axmarbrygga dÀr Ät vi julbord för ett par Är sedan.. vacker miljö. Nu Àr ni nÀsta nÀra oss

nouw.com/stenhagenbettan
Evaeliasson
Evaeliasson,

Hade jag vetat vart ni var hade ni fĂ„tt ovĂ€ntat besök 😉

nouw.com/evaeliasson
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Vilken hĂ€rlig miljö ni vistats i, kan tĂ€nka mig sĂ„ fint det mĂ„ste vara pĂ„ somrarna đŸ€— hoppas att resfĂ€rden hem gĂ„r/gick bra ❀ varma kramar đŸ„°

nouw.com/passionbagareokock
Evaeliasson
Evaeliasson,

Vi fortsatte till sonen och familjen i Söderköping dĂ€r vi blir till tisdag innan vi vĂ€nder hemĂ„t ❀

nouw.com/evaeliasson
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Men Ă„h va mysigt ❀❀❀

nouw.com/passionbagareokock
christelovergaard
christelovergaard,

Vilka hÀrliga bilder, jag har bara hört positivt om det stÀllet, Àr nog populÀrt. SÄ kul att fÄ hÀnga med lite pÄ er tur.

nouw.com/christelovergaard
Evaeliasson
Evaeliasson,

Ja det verkar vĂ€ldigt populĂ€rt sĂ„ det gĂ€ller nog att boka i tid om man vill ha en strömmats. Även restaurangen mĂ„ste nog bokas i tid.

nouw.com/evaeliasson
Beccassida
Beccassida,

SĂ„ trevligt🐣

nouw.com/beccassida