Tankar, funderingar och vardagsbetraktelser

I förmiddags när jag var ute i skogen med Lilleman och hunden så lyssnade jag på ett radioprogram från P1. Det var en utrikeskorrespondent som berättade om hur barn i bl.a. Pakistan utnyttjas sexuellt och att det så gott som dagligen står notiser i tidningen om barn som utnyttjats. Det verkligen vände sig i magen på mig när reportern intervjuat en busschaufför som berättade att han tillsammans med de övriga i bussen haft sex med en liten pojke. Chauffören förklarade det hela med att "han var en sån sorts pojk, det visste alla".... Jag fick kämpa mot tårarna när jag tittade ner i vagnen mot Lilleman som tryggt sov i sin vagn. Tryggt och lyckligt ovetandes om vilken grym värld vi lever i 😥.

Denna 7-åriga lilla flicka på bilden nedan fördes bort, våldtogs och slängdes sedan på en sophög, precis på samma sätt som sju andra flickor i samma ålder gjorts det senaste året i hennes kvarter.
Förövaren greps till slut och samtidigt väcktes en debatt i landet om att sexövergreppen på barnen i landet måste få ett stopp.

Under de senaste åren har över 20 barn hittats våldtagna, skändade och många mördade i en stadsdel i den Pakistanska staden Kasur. Polisen hade inte lyckats gripa en enda misstänkt förutom i fallet med flickan.

För mig är det ofattbart hur detta kan vara en kultur som pågått under många år och där ett fåtal agerar!?

Över en miljon barn utsätts för människohandel varje år. Tyvärr ökar handeln som en växande del av en kriminell industri baserad på missbruk och utnyttjande. De flesta av dessa barn kommer från fattiga familjer.

En väninna till mig som till vardags arbetar som polis har under en period arbetat i Thailand mot just handel med barn. Hon har berättat gripande och hjärtkrossande historier och hur hon totalt ändrat sina perspektiv efter denna resa. De grep bl.a. en svensk man som var på semester med sin familj. Denna man som förgrep sig på ett litet barn har egna barn i samma ålder! Hurdan är han som pappa undrar jag och vad har hänt i den familjens hem när inget sett eller hört?

Att människor väljer att tjäna pengar på barns förstörda barndom känns helt ofattbart. Jag tänker på vilken kamp de barn som räddas undan tvingas att gå igenom för att få sina liv tillbaka. Jag tänker på de framtidsdrömmar som de en gång hade. kommer de gå i uppfyllelse eller har de helt tappat trona på sig själva och mänskligheten?

Vad kan vi göra för att hjälpa till?

Jag stöder UNICEF regelbundet som arbetar för att allt våld mot barn ska vara straffbart. Hjälp till du med! Tillsammans kan vi göra skillnad:

På deras hemsida finns en massa olika sätt att engagera sig på:

Unicef

På plats så är det viktigt att rapportera all form av sexturism. Det kan hända på barer, hotell, stränder m.m. Tänk! Avstå! Säg ifrån!

Barn ska gå i skolan och inte stå och sälja souvenirer i något gathörn. Att köpa deras saker bidrar på ett sätt från att hindra deras skolgång och utbildningsmöjligheter,

Om man ger pengar till tiggande barn så ger man dem en anledning att fortsätta tigga, vilket i förlängningen leder till att de lättare stanna kvar i fattigdom och kriminalitet.

Om du vill lyssna på radioprogrammet (10 min långt inslag) jag skrev om i början av inlägget så hittar du det här:

Inslaget heter: "Varför mördades sjuåriga Zainab?

Man får verkligen perspektiv på sin egen tillvaro genom att lyfta blicken lite.... :-)

Jag funderar på att starta en insamling till förmån för dessa barn men vill först kolla intresset bl.a här. Om du kan tänka dig att bidra med några kronor så kommentera gärna eller skicka PM.

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Resa med barn
Jag gav i ett tidigare inlägg lite tips på hur man smidigast klarar av tiden på flygplatsen innan avresa tillsammans med bebisen. Eftersom vi oftast reser från CPH så låg fokus främst på den flygplatsen.

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina tips till andra spädbarnsförälder under själva flygresan 😊.

Många bebisar sover mycket första tiden och är nöjda bara de är mätta, torra och känner närhet av sina föräldrar. De har ännu inte börjat krypa eller gå, därför tyckte vi att runt 3 månader var en bra tid för att flyga för då hade vår son även hunnit få första vaccinationen.


 • På vissa flygbolag kan man beställa "baby bassinet" för spädbarn och barn upp till ett år. Det är en vagga som monteras på väggen framför dig där barnet kan sova. Kolla upp detta i samband med bokning. Brukar vara populärt så var ute i god tid 😊.


 • Ett annat alternativ är att bebisen sitter i en bakåtvänd bilbarnstol på ett eget säte. Om du planerar att använda bilbarnstol under flygresan så kontakta flygbolaget för att ta reda på vilken biljett man ska köpa. Kontrollera även att märket på din bilbarnstol är godkänd av det valda flygbolaget (så att bilbarnstolen får plats på sätet).


 • Trycket som uppstår vid start och landning kan orsaka lock och smärta i öronen hos bebisen. Det bästa sättet att hjälpa barnet att tryckutjämna i öronen under start och landning är att låta barnet amma. Alternativet är att låta barnet suga på någonting annat, såsom en napp eller en flaska. Det kanske inte är någon tröst att höra, men bra att känna till är att även gråt och har en tryckutjämnande effekt 😊. Vår son visade inga tecken alls på obehag i samband med start/landning 👍.


 • Det är extra viktigt med vätska i planet där luften kan vara torr, så om barnet även tar flaskan så är det inte helt fel att ta med vätska.


 • Ta med extra mat, kläder, blöjor etc för ett dygn om det skulle bli förseningar på flyget eller om ert bagage skulle komma bort eller bli försenat. Ingen vill stå på en flygplats med nedbajsat barn och upptäcka att blöjorna är slut... 😣


 • Om man som ammande mamma blir stressad så kan mjölken sina, vilket verkligen leder till ett stresspåslag om man är på resande fot. Att packa ner ersättning i handbagaget kan vara guld värt 😉.


 • Ta gärna med en liten plastpåse med extra nappar som är rena, många hamnar på golvet och då planet inte alltid är den renaste miljön kan det kännas skönt att ha en ren eller två till hands utan att man måste springa upp och köa till toaletten för att tvätta av.


 • Bärsele är smidigt att ta med ombord om bebisen blir rastlös av att sitta still i knäet.
 • Trots att det alltid finns filtar på flyget tog jag med en egen filt till vår son som luktar “hemma”. Trygghet under flygningen är viktigt tycker jag. Filten kan du även spänna mellan ditt säte och sätet framför så att du får lite privat space vid t.ex. amning 😊


 • Öronproppar kan vara bra att ha både till sig själv som till närmaste medpassagerare ifall bebisen skriker 😉.

Till sist...

Försök förlägga dina flygresor kring sovtider. Kvällsflighter är ofta dyrare, men om du vill ha det så enkelt så möjligt välj ändå en sådan. Ett sovande barn är bättre än ett vaket barn – på ett flygplan. Om du ska göra en mellanlandning så se till att den inte blir för stressig – det är inte kul att hetsa genom en okänd flygplats med barn i släptåg.


Försök i den mån det går att göra resan med bebisen till en del av semestern. Ge dig själv några timmar över, sträck på benen, gå på toaletter, ät, prata och gör dig redo för nästa fas i resan och glöm inte att njuta lite av att ni äntligen är på väg tillsammans för lite härlig semester ihop 💙


Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Hälsa, Hotell i Sverige
Det är inte alla hotell som Clarion Hotel & Congress Malmö Live som erbjuder ett så bra och välutrustat gym där man med lätthet kan träna igenom hela kroppen med hjälp av cardiomskiner, funktionell träning, kettlebells m.m. Men ett dåligt gym eller svårigheter att ta sig iväg till en träningsstudio pga t.ex. skral ekonomi eller småbarn ska inte hindra dig från att hålla dig i form.

Här kommer mitt 15 minuters Cardio program som kickar igång kroppen och adrenalinet som du kan utföra på liten yta. Det enda du behöver som redskap är en stol och kanske en handduk att torka svetten med 😜

Set 1:

Växla mellan en minuts höga knän och en minut butt-kicks (spark i baken).

Därefter gör du intensiva jumping jacks i en minut. Vill du göra det extra tufft så lägg till hopp (se bild.)

Avsluta set 1 med 20 st burpees. Vila 1 minut och torka svetten som borde börjat pärla sig i pannan 😊

Set 2:

Kör igen med en minuts höga knän och en minuts buttkicks.

Därefter andra omgången med intensiva junping jacks med eller utan hopp.

Gör 10 armhävningar

Gör 10 triceps-dips. Vill du göra dipsen svårare så kan du t.ex. lägga upp benen på en stol/pass för att komma djupare i dina dips. Om du vill ha en enklare variant så skippar du stolen och placerar händerna direkt på golvet istället 😊

En minuts vila

Set 3:

Sista omgången med höga knän och buttkicks. Detta set kör du 2 minuter på varje.

1 minuts jumping Jacks - ge allt du har 🏃.

Slutligen kör du 1 minuts mountainclimbers

Grattis!

Du överlevde the killer cardio, bra kämpat 😃!!

Psst! Om du bor på ett Nordic Choice hotell så tillhandahåller de löparkartor med 30- eller 60 minuters rundor som man kan få låna.

Bilderna nedan är från hotellets finns hälsoavdelning 😊

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Hotell i Sverige, Malmö
85 meter över marken reser sig Clarion Hotel & Congress Malmö Live med ett perfekt läge som har gångavstånd till både shoppingstråken, Västra hamnen, centralstation som Slottsparken 😊.

Här har vi tillbringat helgen tillsammans med vår son, som fyller 6 mån nästa vecka, samt vovven.

Mello, lite shopping, träning, god mat och barnvagnspromenader i parkerna stod på schemat.

I vanlig ordning valde vi Nordic Choice och hotell som välkomnar hela familjen inkl hunden 🐕. Detta hotell erbjuder ochså en 100 kvm stor svit uppkallad efter Malmös egen stolthet Zlatan. Runt 10 tkr natten har jag hört att den ska kosta. Men då kan man väl förvänta sig att champagnen ochså ingår som ligger på kylning i sviten 😉


Vårt rum på 18:e våningen erbjöd vacker utsikt över bl.a Malmös ena landmärke Turning Torso samt havet 😊. Betydligt mindre än sviten men vi hade det bra ändå. Med en bebis som man oftast har på en armlängds avstånd och en hund som gärna ligger på våra fötter så behöver man inte bo stort 😗.
Även om man trivs bra i vardagen så tror Jag tror att alla relationer mår bra av att checka ut från vardagslunken emellanåt och åka iväg och hitta på något tillsammans. Slippa disk, städ och andra måsten, säga de där orden som lätt glöms bort mellan veckohandlingen och grötresterna på bordet och bara få ro om varandra helt enkelt 💞.

Vi åt god mexikansk mat från hotellets ena restaurang; Eatery Social Taqueria. Planen var såklart att sitta i restaurangen men långt ifrån allt blir som planerat med barn 🙃. Lilleman var trött så vi tog hissen ner och beställde nachos, guacamole, quesadillas och andra sydamerikanska läckerheter som vi sedan åt i sängen 😊. Det blev riktigt mysigt ändå och vovven var nöjd att vi var samlade hela familjen 😊.

På 25:e våningen ligger hotellets skybar där man kan sippa på en lyxig drink medan man njuter av utsikten över Malmö. Besöket i Skybaren hann vi inte med under denna vistelse så det får bli något att se framemot till en annan gång 😊

Hotellet hade även ett välutrustat gym (med Zlatans autograf på väggen (!)) som jag besökte ett par gånger. Skriver mer om det senare och tipsar om effektiv träning som du kan göra på liten yta, t.ex hotellrummet men som låter hela kroppen få sig en genomkörare 👌😉.


Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Hälsa

Vi är vanemänniskor och oftast har man sina frukostfavoriter som man äter så gott som varje morgon. Men med mindre förändringar så kan man göra frukosten nyttigare så att den blir mer näringsrik och håller dig mätt längre 😊.

 • Ostmackan är en favorit hos många, även hos mig 😉. Genom att välja ett rågbröd så hålls blodsockret i balans då rågbröd inte innehåller samma mängd snabba kolhydrater såsom t.ex. Skogaholmslimpan gör. Förutom att byta ut själva brödet så kan du toppa mackan med skivat ägg, makrill eller avokado. Då får du dessutom i dig nyttiga fetter och bra proteiner från ägget och makrillen 👍.


 • En del flingor innehåller lika mycket socker som godis trots "hälsosamma" bilder på paketet. När det kommer till müsli och granola är osötat och nyckelhålsmärkt bäst. Välj bort de varianter som innehåller frukt, det blir nyttigare om du själv toppar granolan eller muslin med färska frukter och bär. Tänk likadant vad gäller yoghurt och fil; välj bort det smaksatta så blir frukosten genast nyttigare.


 • Gröt gjord på havregryn är ingen dålig frukost, men den jämna konsistensen gör att den slinker ner lite för fort ibland, i alla fall för min del 😉 . Genom att tillsätta frysta bär, nötter och frön så ger det tuggmotstånd och smakar gott samtidigt som du maxar näringsintaget. Frysta bär innehåller mycket näring på liten yta. Och en näve frön och nötter, som valnötter, solroskärnor, hasselnötter och mandlar gör att du äter långsammare och blir mätt fortare.


 • Om du har svårt att äta på morgonen är smoothies ett bra alternativ, men är den allt för juiceaktig kommer magen kurra ganska snart igen. Gör man bara på juice och bär så blir det väldigt snabba kolhydrater. Därför är det bra att göra smoothies med mejeriprodukter i (eller för all del veganska alternativ.) Som bas brukar jag ha yoghurt och t.ex. mandelmjölk eller dyl samt havregryn, kokosolja, chiafrön, banan, gröna blad och avokado. Det ger en matigare smoothie. Jag gillar Renée Voltaires produkter och har ibland i 1-2 matskedar av hennes Smoothie mix:Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Recept
Att påstå att pizza är nyttigt är kanske till att ta i men det går att välja bättre alternativ än den flottiga köpepizzan 😊.

Visste du t.ex att en slize pizza och en skål med flingor i mjölk innehåller nästan samma mängd kalorier? Många frukostflingor innehåller idag lika mycket socker som godis. De innehåller knappt något protein eller några hälsosamma fetter. Däremot har pizza en större mängd protein vilket gör att du håller dig mätt och får mer energi under hela dagen. Så hemlagad pizza med bra råvaror behöver inte alls vara ett dåligt alternativ till middag ibland 🙃.

Om man gör egen botten så välj fullkornsvetemjöl (graham, kamut, emmer eller dinkel) istället för traditionellt vetemjöl. Det går även att köpa färdig grov botten på surdeg 👍. Bl.a så säljer City Gross den.

Jag byter ut den vanliga osten mot mozzarella. Mozzarellaost har ett högt innehåll av mättande protein, samtidigt som fett- och kalorinivåerna är lägre än hos många andra ostar. Det är med andra ord en utmärkt osttyp om du vill leva hälsosamt 😊.

På denna pizzan har jag tomatsås, mozarella, oliver, soltorkade tomater, rödlök, rucola och färska kryddor på 😊.

Den blev faktiskt jättegod och kändes som ett bra alternativ när man är sugen på pizza men inte en massa onödiga kalorier 👌

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Recept

På söndagar brukar vi äta något gott framför tvn på kvällen. Om Lilleman är lugn så pratar vi om veckan som varit och hur planerna ser ut kommande vecka (jobb, träningstider, hur vi mår osv). Livet som småbarnsförälder gör att det mesta handlar om Lilleman men för att inte tappa bort varandra under denna period så är det en mysig stund att äta något gott och sitta ner och lyssna på varandra 💚

Denna läckra hasselnötsmoussen fixade jag igår. Ett lite nyttigare alternativ där choklad och hasselnötter blir en riktigt god smak kombo.

Hasselnötsmousse - 2 portioner

4 färska dadlar, urkärnade
1 avokado
1 dl hasselnötter, rostade utan skal (60 gram)
2 msk kakao
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
ev. ½ msk honung eller veganskt alternativ

Mixa samman alla ingredienser noga med en mixer till en slät konsistens. Söta efter smak. Fördela i portionsskålar och servera! Toppa gärna med nötter och/eller bär.

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Resa med barn

När Lilleman var 3 månader gammal så flög vi till Madeira. November brukar vara en trist månad här hemma i Sverige så vi bokade resan på vinst och förlust. I bästa fall så skulle det bli en härlig vecka tillsammans hela familjen och i värsta fall så skulle det innebära en stökig upplevelse som vi inte gör om på X antal år hihi! 😉

Med facit i hand så var flygresan det minsta problemet då Lilleman sov större delen av resan. Tänkte här dela med mig av några tips och råd som funkade bra för vår del inför flygresan på CPH:

Vi valde att dela upp resan till flygplatsen med att bo på hotell i Malmö natten innan vi skulle flyga från Köpenhamn. Det var lagom långt att ta tåget till Malmö dagen innan, för att sedan starta utvilade (så utvilade man kan vara med en bebis..) dagen därpå och ta tåget i ca 20 min till flygplatsen. Så om ni har möjlighet så dela upp resan på 2 dagar så gör det. Det kommer ni inte ångra 😊.

Här kommer mina tips för att timmarna på flygplatsen med bebisen ska bli så bra som möjligt:

Barn under 2 år får ta med mat och vätska ombord på flyget, säg bara till i säkerhetskontrollen. På Kastrup finns barnvagnar som man kan låna gratis (de finns efter säkerhetskontrollen). så ett alternativ är att låna en sådan eller att ta med en egen vagn som man får checka in som handbagage framme vid gaten. Vi hade Lilleman i bärsele, vilket funkade perfekt. Han var lugn och trygg då han hade oss nära men samtidigt fick han chansen att spana in allt spännande som finns på flygplatsen.

Vår barnvagn var för stor för att ha som handbagage så vi köpte en speciell förvaringspåse på flygplatsen för ca 70 kr som vi packade in vagnen i och lämnade på avdelningen för specialbagage. Ett tips är att spara denna påsen då flygplatsen som ni reser hem ifrån kanske inte säljer liknande förvaringspåsar.

Önskas ett bättre skydd mot ovarsam hantering så kan man hyra en särskild transportväska för barnvagnar. Dessa bokas hos Airshells och hämtas och lämnas enkelt och bekvämt på flygplatsen. Väskan är fodrad med ett speciellt skyddande skummaterial runt om, för att motstå stötar och tuff behandling. Det finns även speciella väskor för bilbarnstolen. när vi hyrde bil på Madeira var det dock inga problem att även hyra bilstol. Det blir mycket packning med barn och man ska lyckas bära allt så vi tyckte det var smidigast att lämna vår egen bilstol hemma.

Vid säkerhetskontrollen finns en särskild fil som du med barn kan välja. I den särskilda familjefilen, som är tydligt utmärkt, tar personalen extra tid på sig för att både barnen och deras föräldrar ska få en bra och avslappnad start på resan.

När säkerhetskontrollen passerats finns det ett större lekområde som passar familjer med barn upp till 10 år. Bland annat finns det papper att rita på, lego, bordsfotboll och många andra roliga saker för barn att fördriva tiden med. För att komma till lekområdet så gå till höger efter efter säkerhetskontrollen så ligger det längst bort i terminal 2, vid ingången till korridoren som leder till gate A18-A34.

De flesta toaletter på CPH har skötbord så man kan byta blöjor. Vid toaletterna direkt efter säkerhetskontrollen finns ett skötrum där det även finns bl.a. microvågsugn för att värma nappflaskor och barnmat.

För att minimera stress så räkna att det tar minst 30 min extra att resa med barn beroende på ålder. Vi tyckte det var smidigast att gå ombord på planet sist då det blir ganska varmt ombord innan planet startar, så vi gick omkring på gaten med Lilleman i lugn och ro innan det var dags att boarda 😊

I kommande inlägg tänkte jag ge fler tips på att resa med barn bl.a. under flygresan m.m.

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Recept
Det kan vara en utmaning att få i sig 500 g frukt och grönt varje dag, så varför inte börja juica eller göra shots så får du lätt i dig det rekommenderade dagsbehovet 😊

Gröna juicer har naturligt lågt fettinnehåll, mättar bra och är proppade med skyddande antioxidanter och stärkande vitaminer och mineraler.

Nyttigheter som lätt tas upp av kroppen och gör dig starkare, piggare och gladare, vilket kan behövas i dessa förkylningstider eller då immunförsvaret behöver boostas lite extra😊

Till denna shot har jag grönkål, spenat, 1 äpple, lime, lite riven ingefära och vatten att späda med så det går lättare att mixa. Jag tar ungefär en näve grönkål resp spenat.

Shoten får sting från ingefäran 😊.

Sincerely Tina ​

Likes

Comments

Moderskap

Vi sitter på verandan med kalendern framme och diskuterar planeringen framöver. Vi har ansökt om dagisplats fr.om september. Dagen vi ansökte om platsen kändes det kanske rätt. Vi var trötta efter ett par dygn med gråt, skrik, missnöje och den där tröttheten som förmodligen bara en småbarnsförälder kan känna. Men nu är känslan en annan; ska vi lämna bort vårt barn till okända redan i september? Hur ska det gå?

Det är så svårt att göra rätt, vad är rätt? Just nu är rätt att inte ta något beslut alls...

Hittills har vi bara haft barnvakt en gång. Min syster passade honom i 45 minuter medan vi var hos ett par grannar. Annars är min man hemma med honom när jag är och tränar eller hoppar in och jobbar några timmar.

Är så rädd om honom, att han ska vara ledsen och känna sig sviken när han på sikt kommer bli lämnad på förskolan. Hittills är vi hans stora och enda trygghet. Han följer med oss överallt och på vardagarna när han och jag är själva så åker vi iväg och hittar på saker tillsammans; jag och Lilleman. När vi var på öppna förskolan för första gången förra veckan så satt han i mitt knä medan vi sjöng. Det var lite stimmigt med mycket barn i olika åldrar. Han tittade upp mot mig för att se att jag var kvar. När han konstaterat detta så log han sitt stora leende och vände sig sedan mot de andra i gruppen.

På babysimmet gjorde han likadant. Tillsammans gick vi ner i vattnet till jag stod med vatten upp till axlarna. Han vände sig upp mot mig, dubbelkollade att jag var där och att allt är i sin ordning. Jag log mot honom, han log tillbaka sedan sprallade han med sina tjocka ben ❤. Det kändes som om mitt hjärta slog ett dubbelslag, som en bekräftelse på att jag lyckats någorlunda som mamma att han känner sig trygg med just mig ❤.

När vi kommer hem somnar han vid mitt bröst efter att han ätit sig mätt. Min egen hunger får vänta en stund till i vanlig ordning.

Jag gör cirklar över hans panna med fingrarna på min vänstra hand.

Runtomkring är det tvätt på tork, morgonens gröt i en kladdig tallrik.

Det är en sårbarhet för allt som kan tolkas.

Sincerely Tina ​

Likes

Comments