Jobb och karriärsmål

Hej fina du!

Jag fick ett önskemål på min instagram här om veckan. Önskemålet var om jag kunde skriva om jobb och karriärsmål. Vilket jag tycker var ett bra förslag. Så självklart vill jag göra det!

Ända sen jag var en liten skit unge och gick på dagis eller förskolan som det nu heter. Så har jag drömt om att jobba på en förskola eller med andra ord så har jag alltid viljat bli förskollärare.

Jag har alltid tyckt om att ta hand om barn som var yngre än mig eller äldre än mig som behöver extra stöd. Jag tyckte om att utföra de uppgifter de andra som jobbade på förskolan gjorde Till exempel plocka undan på matbordet efter att vi hade ätit mat eller hjälpa någon på mig jackan eller andra ytterkläder men också vara med på möten, vilket var väldigt annorlunda jämfört med mina andra jämnåriga som ville eka.

Jag minns en gång, då jag skulle vila middag men jag vägrade, för att jag ville se va de andra vuxna på dagis gjorde. Så jag ville hellre vara med på deras möten och låtsades dokumentera, det dom sa. Eller rättare sagt, bara kladda på ett papper eftersom jag då inte kunde skriva.

Denna drömmen har har följt med mig ganska länge, så tanken var till en början att jag ville gå barn och fritid. Eftersom jag visste att jag funkar bäst i liten klass , valde jag Estetiska programmet. För det var de som skolan erbjöd i liten undervisningsgrupp.

Jag skulle kunna läsa barn och fritid. Då måste jag gå på en annan skola. Då är tvungen att läsa i storklas, men får då med mig habilitering och assistans. Det är jag inte så sugen på. Dock vet jag att möjligheten finns att läsa vissa kurser som tillhör barn och fritidsprogrammet på en annan skola om jag skulle vilja.

Jag känner att det kanske blir jobbigt att pendla till en annan skola, för att läsa vissa ämnen som tillhör programmet. sen är jag också väldigt osäker på om jag skulle känna mig ensam på en annan skola och känna mig utanför. För som det är nu så hänger alla Riksgymnasiet elever ihop. Så man är en i gänget. Hänger mycket kvar tror jag ifrån min låg och mellanstadiet i tid. Då jag fick tillbringa mycket tid ensam på rasterna. Dessutom är jag en väldigt blyg person av mig. Så har svårt att ta initiativ och ta kontakt med någon ny. Det kanske bara skulle utveckla mig som person. Men nu var så att jag valde estetiska programmet och det är jag tackasam för. Tanken finns kvar att kanske jobba med barn ungdomar i framtiden.

Det Estetiska programmet har lärt mig att att jag kan tänka annorlunda,vad det gäller mitt yrkesval. Programmet har fått mig att inse att jag tycka det är kul med vissa program, som vi jobbar med Tex indesign, Illustrator och Photoshop. Så jag skulle kunna tänka mig att bli grafisk designer. Man jobbar då med att ta fram olika produkter och utformar endesign som man tycker passar för ändamålet. Jag har en kreativ sida, som gör att jag gillar och skapa saker som kommer till användning på något sätt. Till exempel att uttrycka en egen åsikt, eller eller förändra någon annans åsikt, till det bättre och få människor att komma till insikt med saker och ting.

Något annat att jag kan tänka mig är att jobba med att att vara föreläsare. Åka runt till olika skolor företag och jobb och berätta om mina erfarenheter och om mitt liv.

Iden har funnit med mig ganska länge, när jag var runt 7 år så fick jag hörtalas om min kille som föddes utan armar och ben. Jag blev sjukt imponerad och motiverad av honom Jag tänkte kan han, så kan jag. Han föreläser Idag, åker runt och berättar för skolor, företag och privatpersoner hur det var och växa upp i ett samhälle utan armar och ben. Hur annorlunda han har känt sig i olika sammanhang, under sitt liv och om människor som till en början inte trodde på honom. Han fick som ung höra att han borde gå i förtidspension, vilket jag kan tycka är helt sjukt. Hur man bara kan sluta tro på en människa. innan man ens har försökt. Idag visar han att allt går, bara man vill och inte ger upp.

Idag är han pappa, entreprenör och föreläsare. Varför jag vill bli föreläsare är för att att jag vill sprida kunskap och motivation. Jag vill att man ska känna att det är bra att vara annorlunda och att det inte är något fel med det. Jag vill att man inte, ska undvika att drömma, att följa sina drömmar bara för att man kanske inte, kan göra det. På ett sätt som alla andra förväntar sig att man kanske göra.

Jag vill också med hjälp av mina föreläsningar uppmuntra människor till att se sina styrkor och svagheter. Samt inte vara rädd för att testa nya saker. Jag vill kunna vara en inspirationskälla, för andra människor. Som kanske har ett tufft liv. För att det är så viktigt, att kunna ha någon att luta sig mot när livet känns svårt. . Jag vet också av egen erfarenhet, att det krävs mer kunskap om olika funktionsnedsättningar och vad de gör med oss människor, för att vi ska kunna leva ett så bra liv som möjligt och känna oss som en del utav samhället. Jag vill prata om bemötande, så att det inte blir en konstig situation och slå hål på vissa fördomar. Exempelvis att det ska vara synd om mig som har en funktionsnedsättning.

Ett av mina andra mål, är att vill skriva en bok. För att berätta om erfarenheter och upplevelser. Lite samma sak som mitt mål med att bli föreläsare. För att jag vill kunna inspirera andra att sprida kunskap. Sen att jag tycker det är kul att skriva också, är bara ett plus.

Tanken framöver är att jag ska gå klart gymnasiet. För att sedan jobba eller plugga vidare på universitet eller högskolan. Utbildningar som jag kommer välja mellan är förskollärare, Grafisk designer, att läsa något inom psykologi, beteendevetenskap och att bli specialpedagog. Då Jag vill hjälpa ungdomar och barn som har det svårt i skolan.

Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och hjälpmedel som man kan få. Just nu i skrivande stund, använder jag faktiskt ett hjälpmedel. Det heter tal till text, Det innebär att jag pratar in texten, så skriver datorn. Det funkar bra men är det väldigt känsligt program. Så det testar mitt tålamod, vilket inte är så stort i alla lägen. Jag kan säga en sak och den skriver en annan. Vilket på sitt sätt blir lite roligt det också.

I somras jobbade jag på ett fritids, det var kul. Eftersom Jag gillar att jobba med barn och ungdomar.Dock kände kände jag att jag inte kunde vara Så aktiv som jag skulle ville. Så till sommaren vill jag prova något nytt. Jag har tänkt på att jag vill söka jobb på IKEA eller prova att jobba i någon annan butik och sitta i kassan till exempel. Allt för att få mer erfarenhet, för att erfarenhet bygger en som person. En sak är säker, ingen kan få mig att ändra mina drömmar Jag har Inte gett upp med att jobba med barn och ungdomar Det har bara gett mig en erfarenhet.

Vad är ditt drömyrke, varför vill du bli just det? Kom ihåg ingen stoppa dina drömmar, eller begränsa dig för vad du vill göra! För det är DU som bestämmer över ditt liv.

Kram Wilma#jobb #kariärrsmål #föreläsare #skrivabok
#grafiskdesigner #drömmar #mål #Insperera #påverka #åsikter

Gillar