coronavirus

Läget just nu

Jag har inte bloggat att på nästan en månad nu Det är för att det har hänt så mycket under den senaste tiden. Det känns som att världen har vänts upp och ner med tanke på hela Corona situationen. Till en början var inte speciellt rädd, jag tänkte som många andra att det var ett vanligt virus som kommer att gå över om en vecka eller två men så var det inte.

Jag jag skulle åkt till Trysil med klassen en i början av mars men det blev inställt pga detta. Det var såklart en sorg men jag förstår att man var tvungen att göra dem säkerhetsåtgärderna. Det var ju inte vi själva verket som beslutade att vi inte skulle åka utan det var skidanläggningen som stängde ner. Vi fick reda på det två dagar innan vi skulle åka. Jag hade packat min väska och förberett allt inför resan, istället fick jag stanna hemma och packa upp väskan på samma dag som vi skulle ha gett oss iväg. Resan blir förhoppningsvis av nästa år i 3:an istället.

Veckan som vi skulle ha varit i Trysil vad rörig. I början av veckan fick vi göra ett val, de valen vi hade var att fortsätta plugga i skolan eller arbeta på distans. Jag valde faktiskt att fortsätta gå i skolan då eftersom det fortfarande var tillåtet. Jag valde dock inte att äta i matsalen, då jag tyckte att det vistas för mycket personer där och det kändes som att smittspridningen var större där.

På tisdagen kom besked att riksdagen rekommenderade att stänga alla gymnasieskolor. Jag blev paff och trodde inte på det först.

Jag fick gå hem två timmar tidigare än vanligt, för att att jag orkade inte jobba på matten eftersom jag tyckte det var en jobbig situation. Efter matten brukar jag ha idrott och det kunde vi inte ha eftersom idrottshallen var nedsläckt och stängd. Det var förbjudet att vara där!

Det kändes otroligt jobbigt, det kändes som man förberedde sig på krig. Jag sa det till min mentor hon höll med för att hon har själv den erfarenheten. Efter det väntade studier på distans.

Första dagen var rörig, det berodde på att det var en ny situation för alla såklart. Min första lektion var resurspass. Det är ett pass då man man kan få göra läxor eller annat arbete som man behöver göra. Det funkade som så att en assistent kontaktade mig via hangouts som är som messenger och frågade vad jag ville jobba med. Jag valde då att jobba med historia. Jag hade lite reflektionsfrågor om nationalism att göra. Jag delade mitt dokument med assistenten som då på sin dator kunde gå in och se vad jag höll på med. När man har delat dokument med varandra kan också den andra personen skriva i mitt dokument så det gjorde han. Medans vi hade en kommunikation, om vad han skulle skriva åt mig via telefon. Vi har alltid en assistent till varje lektion som hjälper oss med praktiska saker såsom att skriva, läsa läromedel respektive uppgifter, hjälpa de som använder kommunikationshjälpmedel att föra fram sin talan m.m. Dagen fortsatte i samma spår och ibland stötte man på teknikstrul. Det blev lättare när vi kom på att google meet fanns. Det är som skype eller facetime. Lärarna lägger upp en länk på classroom så man kan delta i samtalet. På så sätt kan läraren förklara en uppgift eller jag som elev ställa frågor till läraren. Mycket enklare än att hålla på att skriva via hangouts.

På onsdagen fick vi besked om att de som ville utav de som går på riksgymnasiet, fick komma tillbaka på fredagen. Då bestämde jag mig att jag ville gå trots att jag tyckte det funkade bra med distansundervisning. Det som var jobbigt var att det var stressigt att hela tiden behöva vara uppkopplad på Classroom, hangouts och google meet samtidigt som jag skulle kunna koncentrera mig.

Så nu har jag varit i skolan en vecka igen. Skolan ekar tom, eftersom vi bara är några få som har valt att komma till skolan av riksgymnasiets elever. Vi har fortfarande undervisning på distans då vissa utav våra lärare jobbar hemifrån. Så då har vi testat att dela skärmen med varandra så att vi kan se vad våra lärare gör på sina datorer hemma och vi har även möjlighet att visa dom vad vi gör. Såna här lägen är tekniken fantastiskt som gör det möjligt att studera hemma.

Inför nästa vecka för vi se hur jag gör. För nästa vecka ska Alice plugga hemifrån och då vill jag nog också göra det för att inte känna mig så ensam i skolan. Mat får vi hemskickat från skolan för de som bor på elevhem då vi inte betalar för någon lunch här.

Så här går mina tankar om coruna viruset nu. Jag håller mig hemma i den mån det går. Undviker spårvagnarna, att vistas vid mycket folk, tvättar och spritar händerna så de nu är förstörda. Så mer kan jag inte göra!

När jag för en vecka sedan fick jag höra och såg med mina egna ögon att folk valde att att hamstra blev jag förvånad.Jag trodde inte det var sant, jag tycker att någonstans bör vi hjälpas åt även om situationen är ny och skrämmande. Man kan väl för tusan inte vara så egoistisk, att köpa upp en butik för ett enda hushåll. Då måste man tänka om det är i såna här stunder man inte får glömma bort att hjälpa varandra. Jag ska ärligt erkänna att jag blev mörkrädd när jag såg detta, tänk om det skulle bli krig ska vi bara tänka på oss själva och strunta i alla andra. Nej, fy så hemskt. Vi måste hålla ihop och ta hand om varandra och tänka på andras behov och inte bara sitt eget.

Hur går dina tankar kring coronaviruset?

Ta hand om dig

Wilma ❤️

Gillar

Kommentarer