Kostföreläsning + recept

Igår var jag i skolan för sista gången denna termin och hade mitt sista seminarium. Så man skulle nästan kunna säga att mitt sommarlov har börjat nu, så himla skönt! 😊 Efter en heldag i skolan åkte jag till Tyresö för att ha en konstföreläsning med konståkningen. Louise Cederblad höll i föreläsningen, hon har varit hos oss tidigare och var lika inspirerande som sist. Efter hennes föreläsning hade vi även en liten workshop där vi fick göra några snabba och enkla mellanmål som alla var näringsrika och superbra för personer som tränar. Allt blev supergott och inte alls svåra att göra. För er som vill få lite inspiration kommer här Louises 4 recept som vi testade under gårdagen 😊


Bilder från Instagram @physiolollo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grön Smoothie                                   Röd Smoothie

Du behöver (för ca 4 portioner):

  • 400 ml kokosmjölk (kan också ta kvarg, grekisk yoghurt, yoghurt, havremjölk etc) 1 banan
  • 1 äpple
  • 3 stora kiwis
  • 1 avokado
  • 200 g frusen mango eller ananas
  • 1 apelsin (om man vill ha den mer flytande)
  • ev. lite bladspenat (ger ingen smak utan bara fin färg och massa nyttigheter 😊)

Du behöver (för ca 4 portioner):

  • 400 ml kokosmjölk (= 1 burk)
  • 2 bananer
  • 1 äpple
  • 1-2 kiwis
  • 300 g frysta hallon
  • Om man vill ha den proteinrikare kan man mixa ner 1-2dl proteinpulver (vassle) med vanilj- eller annan smak.

Gör såhär:

Skala frukten. Häll ner kokosmjölk/vätska och den färska frukten i blendern. Häll sen ner den frusna frukten och mixa igen. Blir konsistensen för lös eller hård så är det bara att tillsätta mer vätska eller frukt, eller exempelvis havregryn eller nötter för lite ”matigare” smoothie.

Gör man den mer rinnig kan man hälla upp den i en flaska och frysa in, lägga i väskan på morgonen, så är den kall och god på eftermiddagen. Funkar också om den är lite tjockare, men ha den då förslagsvis i en burk och ät med sked.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Morotsbollar

Du behöver (för ca 20 st):

  • 8 dl naturella cashewnötter, eller 1 dl cashew och 1 dl valnötter
  • 4 stora morötter
  • 4 dl havregryn
  • 18-20 dadlar (beroende på storlek)
  • ev lite saft och zest av 1/2 citron
  • Kokos att rulla i

Gör såhär:

Om du använder en matberedare/mixer, börja med att hacka nötterna till önskad ”grovlek”. Lägg åt sidan. Finriv morötterna och lägg åt sidan. Mixa dadlarna slätt i matberedaren och häll sedan ner havregryn, nötter och morötter och mixa snabbt ihop allt till en smet, alt. skrapa ur dadlarna och blanda allt för hand i en bunke. Ta i mer vätska eller havregryn beroende på hur konsistensen är. Rulla till bollar som du sedan rullar i kokos.

Förvara kallt och ta med några bollar i en burk på morgonen, exempelvis tillsammans med en frukt eller kvarg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bananvåfflor

Du behöver (för ca 8 st):

  • 2 stora bananer
  • 4 ägg
  • 4 tsk kokosmjöl
  • 4 tsk fiberhusk
  • 2 krm kanel
  • 1⁄2 krm salt

Gör såhär:

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Låt svälla några minuter medan våffeljärnet värms. Grädda i varmt järn med lite matfett. Servera med sylt, bär, kvarg, keso eller något annat du känner för 😊

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gillar

Kommentarer

tessbjork
tessbjork,
Åh va gott allt låter!
nouw.com/tessbjork