Sommartårta

Innehåller affiliate-länkar

Hej,
Här i Bohuslän öser regnet ned och kylan är ett faktum. Att vi strax går in i Juni känns långt borta men snart är midsommar här och jag har gjort min första tårta som passar ypperligt till just midsommar.
En jordgubbstårta med färska jordgubbar och blommor.

Denna somriga tårta innehåller grädde, jordgubbar, vaniljkräm och en härlig jordgubbscurd.

Recept

Ingredienser: 3 lika botten
8 ägg
Vetemjöl
Potatismjöl
Strösocker
3tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform på 24cm, sätt bakplåtspapper runt kanten för att höja kanten och minska risk för översvämning.
Ställ tre lika stora glas bredvid varandra, knäck de åtta äggen i ett glas.
Fyll upp andra glaset med lika mycket strösocker.
Fyll tredje till hälften med potatismjöl och andra hälften med vetemjöl. Samt tillsätt 3 tsk bakpulver.

Vispa ägg och strösocker poröst med elvisp. Det tar ca 3 minuter.
Sikta i de torra ingredienserna och vänd ned dem med hjälp av en slickepott. Häll smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Öppna absolut inte luckan de första 20 minuterna, då finns det en stor risk att det blir ett stort hål i mitten.
Låt svalna helt innan du delar botten i fyra lager.


Ingredienser: Jordgubbscurd
5 dl jordgubbar, Ca 250 g
1 citron (saften)
1 dl strösocker
50 gram smör
2 st ägg

Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och låt dem sjuda sönder på svag värme i 5–10 minuter. Mosa bären med baksidan av en slev eller gaffel.
Passera bären genom en sil och samla upp purén i en skål. Tillsätt citronsaften.
Vispa ihop socker och ägg i en kastrull, tillsätt bärpurén och smör i små tärningar. Låt sakta sjuda upp under omrörning tills curden har tjocknat och fått en konsistens likt beasås.
Häll curden i en glasburk. Låt kallna.


Ingredienser: Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3st äggulor
0,3 dl maizena
50g smör, rumstempererat

Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma krämen försiktigt på medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt det smälta i krämen medan du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
Ställ skålen i kylskåpet för att kallna, och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Övriga ingredienser:
500g jordgubbar
7dl vispgrädde
Blommor som dekoration (Mina fick jag av underbara växthandeln Nisses växter)

Börja med att dela nästan alla jordgubbar i små tärningar (spara några till dekoration).
Vispa all grädde med en knivsudd bakpulver. Det ger grädden mer stadga.
Ta en tredjedel av grädden och blanda med 2dl jordgubbscurd.
Plasta blomstjälkarna innan de sätts i tårtan.

Nu är det dags att sätta ihop tårtan!
Börja med understa lagret.
1. Pensla ett tunt lager med jordgubbscurd på anslaget (botten).
2.Täck upp ca 2 cm med jordgubbscurdsblandningen (grädde och curd)
3. Och därefter på med de tärnade jordgubbarna.
Lägg på andra lagret av botten.
1. Fyll på ordentligt med vaniljkräm.
Tredje lagret.
1. Pensla ett tunt lager med jordgubbscurd på anslaget (botten).
2.Täck upp ca 2 cm med jordgubbscurdsblandningen (grädde och curd)
3. Och därefter på med de tärnade jordgubbarna.
På med locket.

Täck hela tårtan med resterande grädde. Använd en spatel eller degskrapa för att få jämnare kanter.
Dekorera med jordgubbar och blommor.

Njut nu av en perfekt sommartårta, som funkar till alla tillfällen!

Det vita tårtfatet finner ni här: Tårtfat

Gillar

Kommentarer

Hanna
,
Hej! Kan man göra jordgubbscurden på frysta jordgubbar? 😊