Semla i rån - Nyhet!

Först och främst måste jag bara skryta lite och säga att glöm inte att ni har sett detta först här!!

Snart börjar säsongen för semlor, om den inte redan har startat, och jag har gått och tänkt på detta sedan jul. Hur skulle jag göra en nytänkande idé om just semlan. Sen kom jag på det, och det var så jobbigt att hålla mig från att baka den under julbaken. Men nu, nu äntligen är den gjord och den blev fantastiskt god. Det luktar och smakar semla med stora bokstäver, det enda som är skillnaden är utseendet!

Semla i rån!

Semla i rån 

Ingredienser:
(Vetedeg)
1,3dl mjölk
3dl vetemjöl
0,5msk vaniljsocker
En nypa salt
1tsk bakpulver
170g rumstempererat osaltat smör
2dl strösocker
3 ägg
100g riven mandelmassa
1,5tsk malen kardemumma

(fyllning)
300g mandelmassa
1/2dl vispad grädde

(topping)
3dl vispgrädde
malen kardemumma

12 stycken glassrån
Eventuell ställning (Finns på kalasdekorationer.se) Funkar i värmetåliga muggar med.

Gör såhär:
(vetedegen)
Vispa smör och socker fluffigt med elvisp
Sikta alla torra ingredienser i en skål
Häll i ett ägg i taget i smörblandningen, låt varje ägg blanda sig.
Sänk hastigheten till lägsta och varva ned mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. När allt är ordentligt blandat vänder du ned den rivna mandelmassan. Fyll 12 glassrån men spara en 1/2cm upp för att de inte ska svälla över.
Grädda i ugnen va 15-20 minuter på 160 grader. Ha lite koll, det gör inget om degen är lite kletig i mitten.
Låt kallna.

(Fyllning)
Vispa grädde och tillsätt sedan mandelmassa. Vispa till en smet. Häll i en spritspåse.
Gröp ur ett litet hål på varje muffinsrån och fyll dessa med fyllningen.
Därefter vispar du samman resterande grädde, med en knivsudd bakpulver och fyller en annan spritspåse med. Då kan du vispa grädden mycket längre utan att den blir "smör".
Dekorera rånen med grädden innan du strör lite kardemumma över varje semla.
Förvaras i kylen och rekommenderas att göras samma dag de ska ätas med tanke på grädden på toppen. Men de smakar allt väldigt bra även dagen efter.

Detta var något av det godaste jag smakat på gällande semlor. Lyxsemlorna på Einars konditori här i stan är annars otroligt goda men detta recept slår nog dem. Ni måste testa!

Gillar

Kommentarer

IsabellePettersson
IsabellePettersson,
waw så fiffigt!! Så kul att läsa din blogg✨
nouw.com/isabellepettersson
erki
erki,
Visst var det, så gott med😍 tack snälla!
nouw.com/erki
erikssontowa
erikssontowa,
åhh vad spännande!!
nouw.com/erikssontowa
erki
erki,
Testa, den var magisk🤩
nouw.com/erki
4foodies
4foodies,
Men vilken bra ide! Önskar att jag kom på den🙈 får iallafall testa det nu!
nouw.com/4foodies
erki
erki,
Haha ja men testa! Väldigt gott😍
nouw.com/erki
erki
erki,
Åh ja verkligen😍
nouw.com/erki
Matilda Berlin,
Men guuu vad gott!!!
matildaberlin.se
amandasääv
amandasääv,
Såå gott! 🤩
nouw.com/amandasääv