Påsktårtan 2020

Oh vad jag har längtat efter att få visa er årets påsktårta. En ny version på förra årets som blev på populär och tro mig, även denna kommer bli populär. Årets påsktårta är gjord på Lindts choklad och det är svårslaget. Både smaken och som dekoration.

Recept

Ingredienser
(rulltårtsbotten)

6 ägg
3dl strösocker
3dl vetemjöl
1dl potatismjöl
4tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver


Sätt ugnen på 225 grader, Täck två långpannor med bakplåtspapper
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Minst 5 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna över en sil, och vänd försiktigt samman smeten med en slickepott.
Dela upp smeten i den två långpannorna och grädda en i taget i mitten av ugnen, ca 5-7 minuter.
Vänd upp den färdiga botten på en ren handduk och dra sakta av bakplåtspappret.

(Marängsmörkräm med vitchoklad)

6 äggvitor
3,5 dl strösocker
380g osaltat smör
2 tsk vaniljpulver
25 kulor av Lindts lindor med vitchoklad (plus några fler till dekoration)

Dela smöret i kuber och låt stå i rumstemperatur.
Häll äggvitorna, vaniljpulvret och strösockret i en rostfri bunke och ställ över vattenbad. Rör för hand tills smeten uppnått ca 60 grader, så att du nästan bränner fingret när du stoppar ned den.

Häll smeten i din vispskål och vispa på medelhög hastighet, tar ungefär 7-10 minuter. Skålen ska kännas sval och du har nu fått en fin maräng med toppar. Sätt nu hastigheten på lågmedel och lägg i en smörkub åt gången, tills den blandat sig med resterande, så gör du så tills alla är nere. Nu kommer det inte se fint ut alls, en grynig massa. Men fortsätt vispa på lågmedel, det tar lite tid men den kommer sakta men säkert ändras och bli en riktigt fin marängsmörkräm.

Smält chokladkulorna över vattenbad och rör hela tiden tills de smält. Låt det svalna innan du häller den smälta chokladen i den färdiga marängsmörkrämen. Blanda runt försiktigt.
Nu är den färdig att fylla en spritspåse.

Det man kan tänka på är att den stelnar helt i kylen så när man ska servera tårtan eller cupcakesen kan man ha i åtanke att ställa fram dem lite innan.

(Hallonfyllning)

4dl vispgrädde
1dl florsocker
2dl hallon
1dl hallonsylt

Vispa grädden tillsammans med florsockret.
Tillsätt hallonsylten och även tinade hallon. Blanda samman med en slickepott. Färdig att använda.

___________________________________________________________

Jag valde att göra denna tårta med en rolig design likt en kanin. Jag målade då ut den form jag ville ha på bakplåtspapper och skar därefter ut den på de två rulltårtebottnarna. Jag penslade även saft på bottnarna för extra saftighet.

Jag spritsade ut marängsmörkrämen med vitchoklad som en kant på ena botten och därefter fyllde jag botten med hallonkrämen. Här delade jag fler Lindor kulor med både vitchoklad och karamell smak i bitar och la ovanpå hallonfyllningen.
Placera den andra botten på och spritsa ut resten av marängsmörkrämen på hela botten. Nu valde jag även att garnera den med färska rosor, macarons, Lindt choklad, just för att ge den lite extra lyft. Den är värd att få uppmärksamhet så god den var.

Hur jag gör mina macarons kan ni lära här !

Det bästa är att man kan göra denna tårta i vilken design du vill, du kan fylla bottnarna som de är utan att skära i dem med. Eller hitta på en egen form på den. Låt fantasin flöda!

Gillar

Kommentarer