Moussetårta

I samarbete med Kökets kurser (Teas tårtkurs)

Alltså vilket sommarväder vi har fått här på Västkusten, det är helt otroligt och man njuter till max.
Perfekt nu när man varit ledig några dagar över påsk. Dock har jag inte bakat något dessa dagar utan enbart tagit det lugnt med hela familjen som varit lediga tillsammans.

Jag har sedan någon månad tillbaka gått Teas tårtkurs via Köket.se och att få möjlighet till detta samarbete var galet roligt. Teas tårtkurs gav mig massor av nya tips och framför allt trix i köket. Nu vågade jag mig äntligen på en riktig moussetårta, tack vare hennes tips. Jag kan verkligen rekommendera att gå kursen om man är intresserad av hur man gör olika slags tårtor och grunderna. Hon går igenom bottnar, fyllningar och olika uppbyggnader och det bästa av allt är att du får tillgång till galet många recept som du kan gå tillbaka till sedan, om och om igen!

Jag har nu gjort en moussetårta med en browniebotten, hallonpannacotta, vit chokladpannacotta samt hallonmousse. Recepten kommer då från kursen (förutom brownien). Jag tycker att det gick himla bra för att vara första gången och jag vet att det blev lite väl mycket luft (bubblor) men övning ger ju färdighet och det viktigaste av allt vara ju ändå att det var galet kul att göra den (& att den var väldigt god)

Recept 

Browniebotten (DAG 1)
2dl vetemjöl
1,5dl strösocker
1dl kakao
2tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
0,5tsk salt
1 rumsvarmt ägg
1,1dl rumsvarm mjölk
1dl kokande vatten
0,6dl olja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ihop ägg, mjölk och olja lätt i en annan bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör till sist ned det kokande vattnet.
Fördela smeten i en mindre form (mindre än den du ska till det färdiga resultatet, då denna botten ska vara lite mindre).
Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter på 175grader. Känn med en sticka att bottnarna är färdiggräddade. Låt svalna helt.

Hallonpannacotta (DAG 1)
2,5st gelatinblad
2,5dl vispgrädde
1 1/4dl strösocker
250g hallonpuré (Koka upp frusna hallon i en kastrull, sila blandningen och låt den släta purén kallna)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och hallonpurén. Rör om hela tiden. När blandningen kokat upp häller du den i en bunke.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem sen i bunken. Rör om tills dess lösts upp.
Kyl blandningen över kallt vattenbad tills pannacottan börjar tjockna.
Häll blandningen i en interiörmatta eller i samma form som till brownien. Täck då formen först med plastfolie. Du kommer få pannacotta över som du kan hälla i andra silikonformar för dekoration. (Det är här jag gjorde snurren högst upp)
Låt stelna i kylen över natten och sedan ställ i frysen tills du ska sätta ihop tårtan.

Vit chokladpannacotta (DAG 1)
2,5st gelatinblad
2,5dl vispgrädde
1 1/4dl rörsocker strö
2,5dl 3% mjölk
100g vit choklad

Lägg gelatinet i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och mjölk. Koka upp under omrörning och häll sedan i en bunke.
Krama vattnet ur gelatinet och häll ned i blandningen, rör tills det lösts upp.
Rör ned den hackade chokladen och blanda tills allt smält.
Kyl blandningen över kallt vattenbad tills pannacottan börjar tjockna.
Häll i en interiörmatta (18-20cm) eller i samma form som hallonpannacottan och brownien. Även här kommer du få över pannacotta till dekoration.
Låt stelna i kylen över natten och ställ sedan i frysen tills du ska montera tårtan.

Hallonmousse (DAG 2)
(Italiensk maräng)
1/2dl vatten
3dl strösocker
4-5 äggvitor

Häll vatten och strösocker i en kastrull och sätt på hög värme. Sockerlagen ska koka till 121 grader.
Häll äggvitan i en ren bunke och börja vispa på låg hastighet med elvisp eller assistent. Höj sedan hastigheten till hög när du börjat fått en maräng. Vispa tills sockerlagen är färdig.
Sänk hastigheten något och häll i sockerlagen i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa marängen tills den svalnat av.

(Hallonmousse)
3 gelatinblad
250g Hallonpuré
200g italiensk maräng (den du gjort ovan)
150g lättvispad grädde
100g gräddfil

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm en liten del av hallonpurén så att du kan smälta gelatinbladen där i. Häll därefter i denna blandning i resten av purén.
När blandningen är rumsvarm så vänder du i den i marängen och till sist den lättvispade grädden och gräddfilen. Fyll upp en spritspåse med hallonmoussen.

________________________________

Nu är det dags att sätta ihop tårtan och alla dessa lager.
Börja med att ta ur browniebotten ur frysen.
Ta fram den form du ska använda och "juta" tårtan i, den ska då vara lite större än browniebotten.
Lägg en kant med hallonmousse runt hela tårtans kant och lägg försiktigt ned brownien i mitten så den omfamnas av moussen.

Ta ut hallonpannacottan och vit chokladpannacottan från frysen och lägg på varandra. Lägg dem sedan på brownien. Tryck till.
Fyll alla hålrum längs kanterna med hallonmousse med ett rejält handtag. Fortsätt tills du täckt pannacottan med mousse och att allt är slut i spritspåsen. Slå försiktigt tårtan i underlaget så att små bubblor sprängs och därefter ställer du tårtan i kylen över natten.
Sedan ska den in i frysen några timmar innan du garnerar den.

Nu kan du garnera din magiska tårta med dekorationer av pannacottan som du sparat. Eventuella blommor osv sätter du på innan servering. När du placerat dina dekorationer av pannacotta ska den stå i kyl.

Jag är fullt medveten om att macaronsen inte är helt som dem ska. Men skitsam, de gjorde sig fina där ändå.

Vissa av bilderna har duktiga fotograf @Lexochlogan tagit

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Men mums! Denna vill jag göra till min examensfest! Eftersom tårtan ska in i frysen innan dekorering undrar jag hur tårtan sen kan förvaras innan den ska ätas, om man kan förvara den i kylen några timmar eller om man bör äta den mer fryst?
erki
erki,
Vad roligt att höra! Tusen tack☺️
ställ den i kylen några timmar innan bara. Går alldeles utmärkt🥰
nouw.com/erki
Caroline
Caroline ,
Vilken temp ska det vara på ugnen?
Min hallonmousse skar sig. Vet du varför? Kan det vara att jag blandade samman allt i en plastbunke? Hade marängen i en rostfriskål först. Eller kan det vara att grädden och gräddfilen kom från kylskåpet och inte hade samma temperatur?
Måste man frysa in tårtan innan man dekorerar den eller kan den stå i kyl över natten och att man dekorerar den dagen efter och sedan äter den?
Superfin tårta! Hoppas jag bara kan få ihop min.
erki
erki,
175 grader 😊
oj, jag vet inte. Den ska ju vara relativt lös faktiskt och inte alls så fluffig som du kan tro. att de stått i kylen innan spelar ingen roll för det hade jag med och gick bra.
Du måste inte frysa den om du ska äta den dagen efter. Så länge den stabbat till sig☺️

lycka till❤️
nouw.com/erki
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229