Mini tarte - Citron & Hallon

God kväll på er!
Nu är söndagen här och förhoppningsvis är det många av oss som inte har den där omtalade söndagsångesten. Jag försöker alltid att se det positivt och min strävan är att jag inte ska känna av veckodagarna på något negativt sätt, utan omfamna dem med positiv energi. Jag hoppas att detta inlägg får er att bli lite mer sugen på måndagen, på ett eller annat sätt ;)

Igår bakade jag något fantastiskt. Mini tartes med Lemoncurd och Hallonmaräng. Ni anar inte vilken perfekt kombination detta blev, med ett skal av vanilj. En perfekt sommardessert då det syrliga och fräscha passar perfekt en härlig sommarkväll. Kolla bara in videon, vem hade inte velat tagit en fika som denna?

Recept - Mini tartes

Ingredienser:
Vaniljbotten
0,6dl Florsocker
0,6dl Strösocker
3 3/4dl Vetemjöl
1 ägg
100g smör

Blanda samman alla ingredienser ordentligt till en smidig deg. Plasta in och låt stå i kylen minst en timme.
Ta fram den valda formen till dina tartes. Jag tog min silikonform till minimuffins denna gång.
Kavla ut vaniljdegen och skär ut lagom stora bottnar och lägg i silikonformen. Skär sedan lagom stora längder och tryck ut på sidorna.
Nu ska detta in i frysen ca 15 minuter och därefter baka av dem i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Men tiden varierar beroende på storleken på dina tartes.
TIPS: När det är ca två minuter kvar, ta ut dina tartes och pensla på äggula och sedan in i ugnen igen. Det gör att dem motstår mer vätska utan att bli mjuka.

Lemoncurd
1,5dl Strösocker
1 Ägg
2 Äggulor
Rivet skal från 2 citroner
Saft från 1 citron
50g Smör

Häll strösocker, ägg, citronskal och saft i en värmetålig skål. Ställ över vattenbad. Viktigt att röra hela tiden så inte äggen koagulerar.
När lemoncurden tjocknat, likt beasås, tar du av den och silar över en annan skål, så att skalet avlägsnas. Det kan ta en bra stund innan curden tjocknar men ha koll, för när den väl börjar går det snabbt.
Lägg i smöret och rör tills det har smält. Låt lemoncurden kallna.

Hallonmaräng
2 äggvitor
1 1/2dl strösocker
Saften från 1/2 dl passerade hallon

Blanda äggvitor samt strösocker i en värmetålig bunke, ställ över vattenbad. Rör om lite då och då. Nu ska marängen uppnå ca 60 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Det känner du med fingret.
Flytta över bunken till en matberedare/elvisp och vispa marängen fluffig och fast. Känn på bunken, den ska vara kall.
Blanda i hallonsaften och rör försiktigt ihop.

Gör såhär:

Fyll dina avsvalnade vaniljskal med lemoncurd.
Därefter spritsar du ut hallonmarängen med vald tip och dekorera helt valfritt. Jag var ju bara tvungen att testa mitt nya strössel denna gång. Passade ypperligt tyckte jag.
Låt dina vackra små desserter stå i kylen innan servering. Vet ni en sak, de är lika goda dagen efter...

Gillar

Kommentarer

benenikors
benenikors,
Wow det där såg ju hur gott ut som helst😍 måste provas!
nouw.com/benenikors
erki
erki,
Åh tack snälla, väl värt att prova💗
nouw.com/erki