Citroncupcakes med citroncurd

God morgon fredag!
Så himla gott med fredagskänslan som kommer smygandes, eller vad säger ni? :D

Jag publicerade en bild på min instagram för en vecka sedan och då fick jag förfrågan om receptet men kunde tyvärr inte skriva ned det där och då. Jag har ju legat galet förkyld och sjuk så orken har inte funnits. Men nu kommer det finally!
Det är citronmuffins som är fyllda med citroncurd och toppade med färgad marängsmörkräm av vanilj.
Dessa muffins gjorde jag till min kära granne, jag hjälpte henne då de skulle ha ett litet event på hennes jobb på Synsam. Så därav att färgerna går i orange. Så himla snygga blev dem!

Recept 

Ingredienser: (Citronmuffins)
120g vetemjöl
150g strösocker
1,5tsk bakpulver
2msk rivet citronskal
1/2dl citronsaft
40g osaltat smör, rumstempererat
1 1/4dl mjölk
1 ägg

Minimuffinsformar

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mjöl, strösocker, citronskal, citronsaft, bakpulver och smör i en bunke. Vispa ihop dem till en grynig massa.
Tillsätt mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ordentligt i smeten.
Tillsätt ägget och vispa samman i några minuter. Smeten ska vara slät.
Häll smeten 3/4 av formarna och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter. Känn med en sticka så att dem är färdiga.
Låt svalna.

Ingredienser: (Citron curd)
1,5dl Strösocker
1 Ägg
2 Äggulor
Rivet skal från 2 citroner
Saft från 1 citron
50g Smör

Häll strösocker, ägg, citronskal och saft i en värmetålig skål. Ställ över vattenbad. Viktigt att röra hela tiden så inte äggen koagulerar.
När lemoncurden tjocknat, likt beasås, tar du av den och silar över en annan skål, så att skalet avlägsnas. Det kan ta en bra stund innan curden tjocknar men ha koll, då det kan gå snabbt i slutet.
Lägg i smöret och rör tills det har smält. Låt lemoncurden kallna och förvara den sedan i kyl.
Går utmärkt att ha den i kyl upp till en vecka i en tät burk.

Ingredienser: (Marängsmörkräm med vanilj)
3 äggvitor
1,7dl strösocker
190g osaltat smör
2tsk vaniljsocker

Dela smöret i kuber och låt stå i rumstemperatur.
Häll äggvitorna, vaniljpulver och strösocker i en rostfri bunke över vattenbad. Låt blandningen komma upp i 60 grader, så att det är svårt att stoppa ned fingret eller när du ser att alla sockerkristaller är borta.
Ta då och förflytta den rostfria bunken till en assistent eller elvisp. Vispa på hög nivå tills du fått en fin maräng och kall. Nu sänker du hastigheten och tillsätter en kub smör åt gången, sakta tills allt blandas. Nu kommer du få en grynig massa, där du tror att hela smörkrämen har skärt sig. Men det har den ej, så fortsätt bara vispa på samma låga hastighet så kommer den gå i hop sig till en fluffig och len marängsmörkräm.
Färga krämen med vald pastafärg.
Fyll en spritspåse med vald tyll.

Gör såhär:

När citronmuffinsen har kallnat gröper du ur ett litet hål i varje.
Fyll hålet med citron curd och spritsa sedan marängsmörkrämen över.
Dekorera med valt strössel för lite extra elegans.

Gillar

Kommentarer

eschutz
eschutz,
Såå fina !
nouw.com/eschutz
erki
erki,
Tusen tack <3
nouw.com/erki
celinelundqvists
celinelundqvists,
Men muuums så gott alltså!
nouw.com/celinelundqvists
erki
erki,
Ja, verkligen 😍
nouw.com/erki