Internationella kvinnodagen!

Det är nu år 2020 och patriarkatet är inte ens i närheten av att falla. Kvinnor i hela världen är ännu förtryckta i egenskap av kvinnor. Sämre löner, sämre vård, sämre förutsättningar, med mera. Än nekas flickor en ordentlig utbildning i flera länder, flickor könsstympas och tvingas in i äktenskap oavsett egna åsikter. Både kvinnor och flickor mördas, våldtas och misshandlas i hela världen. Kvinnor blir nertystade när de vill tala om sina biologiska och psykiska problem! Funktionsvarierade flickor osynliggörs och får inte hjälpen de kan behöva. Kriterierna baseras på pojkars beteenden, men inte alls på flickors!

Samtidigt som jag gnäller så måste jag medge att jag ändå har haft tur på många sätt. Trots sexuella trakasserier, motgångar, myndigheter, så har jag överlevt! Jag är en brinnande eldsjäl och nog lika envis som havets starkaste vågor!

Årets kvinnodag till ära tänker jag också hylla flera historiska kvinnor som förtjänar hyllning. Se en lista nedan med text, videor och bilder.

* Magdalen Berns
En fantastiskt klok kvinna som dog för tidigt! Hon var radikalfeminist, källkritisk och riktigt stark. Trots hat, hot, dödsönskningar, etcetera, stod hon stark när vindarna blev orkaner. Hon kämpade för kvinnors och flickors rätt överallt.

* Drottning Elizabeth I Tudor av England
En fantastisk drottning och konstant livshotad kvinna! Från stunden hon föddes kastades hon in i politiska strider med livet som insats! Inte en enda hade kunnat ana vilken drottning som hon skulle bli. När hennes mor drottning Anne Boleyn avrättades såg Elizabeths chanser till tronen dåliga ut. Hon regerade i över fyrtiofyra år, hon överlevde en massa mordförsök och en massa motgångar. Jungfrudrottningen blev en legendarisk drottning som regerade utan kung!

* Maj Bylock
En fantastiskt begåvad författarinna! Jag blev intressant av böcker och läsning tack vare Maj Bylocks boktrilogi Drakskeppet. Trots stämpel som barnbok är nämnda trilogi intressant och betydelsefull över tjugotre år efter sin premiär. Den berättar om rasism och sexism på ett bra sätt, ett sätt som fungerar för precis alla åldrar och grupper. Maj Bylock var fantastisk och bra.

* Drottning/Farao Kleopatra VII Thea Filopator av Egypten
Egyptens sista drottning och farao! Hon är en av många kvinnor som har blivit fiktionaliserad och legendstämplad, trots bevisad existens. Enligt legenden begick drottningen självmord i exil, men det är debatterat hur sant det är. Det låter ju riktigt dramatiskt att en så envis regent skulle ha tagit sitt eget liv. Hon kämpade ända till slutet oavsett vad, så drottningsjälvmord är någonting som låter ju extremt fiktionaliserat.

Gillar

Kommentarer