Vitchokladmoussetårta med rabarber


Vitchokladmoussetårta med smak av rabarber, kola och kokos, mums!

Det här är egentligen samma tårta som vårmoussetårtan som finns här på bloggen men utan hallonkompott och istället är den toppad med italiensk maräng och färska jordgubbar.


Tårtan går bra att förbereda och ta fram ur frysen och låta tina i kylskåpet. Vill man bränna av marängen är det bäst att göra det när tårtan är fryst och servera gärna tårtan samma dag som marängen spritsats, då är den som finast.


Recept

100 gr kokosflingor
1 dl äggvita
100 gr socker
1 msk potatismjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk
40 gram farinsocker
40 gram smör
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 18 cm, med ett bakplåtspapper i botten. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng. Vänd ner kokosflingor och mjöl i marängen. Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.

Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns. Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt.

Rabarberkompott

350 gr rabarber
150 gr socker
1 tsk vaniljsocker
Ev kardemumma
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i ca 10 min. Koka upp rabarber, socker och vaniljsocker och låt koka tills rabarbern är mjuk. Ta av från värmen och mixa till en slät kompott. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det. Smaksätt med lite nystött kardemumma. Häll upp i en springform med plastfolie i botten som är 16 cm. Låt stelna och frys sedan kompotten som en ”puck”.


Vitchokladmousse

150g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
Smält choklad och smör i en bunke över ett vattenbad. Koka upp 1 dl grädde. Krama ur gelatinet och rör ner det i den uppkokta grädden. Rör sedan ner det i chokladen och blanda till en jämn smet. Vispa sönder äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt och låt svalna lite. Vispa resterande grädde till mjuka toppar. Blanda i lite grädde i chokladblandningen när den svalnat och rör om, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott. Montera tårtan i en silikonform eller en springform, gärna klädd med tårtplast. Sätt botten i formen. Ta fram den frysta ”rabarberpucken” och placera ovanpå botten. Häll moussen över, låt stelna och ställ sedan i frysen.

Italiensk maräng

100 gräggvita
1 tsk citronsaft
180 gr socker
0,5 dl vatten

Koka en lag av socker och vatten. När sockerlagen uppnår ca 112 grader, börja vispa äggvita och citronsaft till ett fast skum, i maskin eller med elvisp. Ta av sockerlagen vid 121 grader och häll den i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Spritsa marängen över den frysta tårtan och bränn av med en brännare. Låt sedan tårtan tina långsamt i kyl.


Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Instagram