Vitchokladmoussetårta med kokos och passionsfrukt

Choklad, kokos och passionsfrukt är alltid en vinnande kombination. Den här tårtan består av ett kladdkakebotten, en kokosfyllning, passionsfruktspannacotta och vitchokladmousse.

Den innehåller några moment men de är inte svåra och när den väl är klar kan den förvaras i frys till dagen innan servering.


Baka gärna botten i förväg. Även passionsfruktspannacottan behöver hinna frysas innan servering och kokosfyllningen likaså. Man kan också försöka breda ut kokosfyllning jämnt över botten och placera den frusna pannacottan ovanpå. När man har alla de delarna klara är det bara att göra moussen och sen in i frysen.


Recept form 20 cm

125 gr smör
1,5 dl socker
1 dl brun farinsocker strö
1, 75 dl mjöl
2 ägg
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, 20 cm, spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret. Blanda i alla torra ingredienser. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda ca 20-22 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten. Låt kallna helt, gärna i kylskåp över en natt.

Passionsfruktspannacotta

3 st gelatinblad
250 gr grädde
250 gr passionfruktspuré
1 dl socker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Koka upp grädde, socker och puré. Ta av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll upp ett lagom tjockt lager i en 18 cm silikonform. Låt stelna och frys sedan som en puck. Spara lite av pannacottan till dekorering av tårtan. Vispa upp och spritsa pannacottan på tårtan eller gjut i silikonform.

Kokosfyllning

100 gr philadelfiaost
25 gr rumsvarmt smör
40 gr florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1-1,5 dl kokosflingor

Vispa smöret några minuter, tillsätt florsocker och vispa lite till. Blanda ner philadelfiaost och vaniljsocker. Rör sedan ner kokosflingorna. Bred över den kalla kakan eller frys även i den som en puck.

Vitchokladmousse

150 gr vitchoklad
1 tsk smör
2 rumsvarma äggulor
3 dl grädde
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden. Koka upp 1 dl ovispad grädde. Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl. Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast. Placera de frusna fyllningarna på botten. Häll över vitchokladmoussen. Låt stelna i kylskåp och förvara den sedan i frysen. Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåp.

Lycka till / Erika


Gillar