Vitchokladmoussetårta med citron och hallon


Nu kommer äntligen receptet på denna moussetårta jag gjorde till mina arbetskollegor. Den består av en glutenfri hasselnötsbrownie, citronpannacotta, vitchokladmousse och hallonpannacotta.För att få till den spiralformade hallonpannacottan så behövs en silikonform, har man ingen så kan man låta pannacottan stelna och sedan vispa upp den och spritsa den på tårtan istället.

Jag har även garnerat med citronpannacotta gjuten i mindre silikonformar, har man inte nån sådan heller så gör likadant med den som med hallonpannacottan.


Recept 20 cm form

150 gr smör
60 gr kakao
2 ägg
2 dl socker
60 gr hasselnötsmjöl
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt

Smält smöret. Blanda ner kakao, socker och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och tillsätt slutligen hasselnötsmjöl och salt. Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. Den ska vara fast i kanterna men fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna, gärna över en natt.

Citronpannacotta

4 dl grädde
1 dl socker
1 citron
2,5 st gelatinblad
0,5 dl citronsaft

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Koka upp grädde och socker. Tillsätt citronskal och saft, smaka av! Rör ner gelatinbladen. Häll upp ett lagom tjockt lager i en plastad springform 16-18 cm och låt stelna. Frys sedan formen. Frys lite av pannacottan i mindre silikonformar till garnering av tårtan.

Hallonpannacotta

3 dl grädde
1 nypa vaniljpulver
50 gr socker
150 gr hallon
2,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet. Placera alla ingredienser utom gelatinet i en kastrull och koka upp. Mixa blandningen med en stavmixer och passera blandningen genom en sil för att få bort kärnorna. Vänd ner gelatinbladen och blanda ordentligt. Häll upp i silikonformar eller låt stelna för att sedan vispas upp och spritsas. Frys silikonformarna innan pannacottan tas ur.

Vitchokladmousse

300 gr vitchoklad
5 dl grädde
2 gelatinblad

Ta fram grädden så den inte är precis kylskåpskall, det minskar risken för att moussen ska skära sig. Blötlägg gelatinet i ca 5 minuter. Hacka den vita chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1,5 dl av grädden, häll den sedan över den vita chokladen, tillsätt gelatinet och rör slätt. Vispa resterande grädde till mjuka toppar. Blanda sedan i en liten klick grädde i chokladen och sedan kan man tillsätta chokladblandningen i grädden och vända runt med en slickepott till en jämn och fin mousse.

Montering

Klä springformens kanter du gjorde botten i med tårtplast. Lägg i botten. Häll i lite av vitchokladmoussen över botten. Ta citronpannacottan ur frysen och lossa från formen. Lägg den i mitten av formen. Täck med resterande mousse. Slå formen i bänken några gånger för att få bort eventuella luftbubblor. Låt stelna i kylskåpet. Frys sedan hela tårtan några timmar/över natten. Tårtan håller några veckor i frysen.

Ta fram tårtan dagen före servering, placera hallonpannacottan på tårtan om du använt en spiralform och låt tina långsamt i kylskåpet. Dekorera sedan valfritt med tex färska bär.


Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Angeliqa
,
Jag hade tänkt baka moussetårtor till min dotters dop. Dock kommer vi vara 100 mil hemifrån och jag ska baka hemma hos mamma. Hur långt innan kan jag baka tårtan så den klarar sig och fortfarande är lika fräsch? Funkar det två dar innan? Går den att frysa ner i 3-4 dar eller blir den grynig?

Instagram