Very Cherry Chocolate Cake 🍒


Very Cherry Chocolate Cake, min favoritchokladtÄrta! Jag Àr sÄ svag för denna. Jag hinner sÀllan baka samma bakverk flera gÄnger men jag har nÄgra favoriter som jag bara mÄste göra om igen och denna Àr en av dom.

Chokladbottnarna Àr gudomligt goda och tillsammans med körsbÀrssmaken sÄ blir det sÄ gott!



Receptet till denna kan man googla fram. Antingen gör man det recept man hittar rakt av eller sÄ gör man min variant dÀr jag har gjort lite Àndringar. Originalreceptet kommer frÄn Louises spis, en underbar blogg!



Recept
1,5 dl kakao

3,5 dl socker

210 gr mjöl
1,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt
2 Àgg
1,5 dl hett kaffe
1,5 dl rumsvarm filmjölk
0,25 tsk vitvinsvinÀger
50 gr rapsolja

SÀtt ugnen pÄ 180 grader. Smörj och mjöla 3 st formar 20 cm i diameter. SÀtt ett bakplÄtspapper i botten. Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om sÄ bakpulver och bikarbonatet blandar sig med resten. TillsÀtt de blöta ingredienserna och vispa med vanlig handvisp tills allt blandats. Fördela i formarna och grÀdda i ca 15 min, en sticka ska komma ut precis torr. LÄt svalna pÄ galler, vÀnd dem uppochner och lÄt kallna helt. LÄt de gÀrna sÀtta sig nÄgon dag i kylskÄp eller frys.

Fyllning

350 gr mascarpone

2,5 dl vispgrÀdde

1 burk körsbÀrsmarmelad/sylt å 370 gr

0,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Ev 1-2 droppar körbÀrsessens,


Vispa samman mascarpone, grÀdde, florsocker och vaniljsocker till en fluffig, fast krÀm. TillsÀtt sedan körsbÀrsmarmeladen/sylten. VÀnd ihop/vispa sÄ allt blandas jÀmt. TillsÀtt ev körsbÀrsessens om du vill ha mer smak, beroende pÄ vilken marmelad/sylt man anvÀnder. Jag brukar anvÀnda Filos.

SkÀr ev till bottnarna sÄ de blir helt raka. LÀgg en botten pÄ ett tÄrtfat och bred pÄ ett generöst lager fyllning. Upprepa med följande lager. NÀr sista botten Àr pÄlagd sprid ut krÀmen pÄ toppen och pÄ sidorna. StÀll in tÄrtan i kylen.

Chokladganache

100 gr grÀdde
125 gr mörk choklad
1 tsk smör

SmÀlt chokladen i grÀdden och tillsÀtt smöret. Om dripen kÀnns för tjock, spÀd med lite mer grÀdde. Om den kÀnns för lös, tillsÀtt mer choklad. NÀr du Àr nöjd med konsistensen, lÄt svalna och hÀll sedan dripen i en flaska med pip eller en spritspÄse och fördela över tÄrtan. Man kan ocksÄ hÀlla över direkt frÄn kastrullen och putta chokladen över kanten med hjÀlp av en sked. StÀll i kyl.

Garnera gÀrna med nÄgra bigarrÄer.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Lieona
,
Hej! Har bara en form som Ă€r 20cm, skall jag halvera receptet och göra det 2 gĂ„nger istĂ€llet dĂ„?🙈😉
erikasfikastund
erikasfikastund,
Ja det behlöv du kanske göra dÄ eller om du grÀddar hela botten och delar den i tre delar. Du behöver grÀdda lÀngst ner i ugnen dÄ tror jag och sÀkert ganska lÀnge!
nouw.com/erikasfikastund

Instagram