Tartelette med salt kola och vitchokladpannacotta


Fortsätter på temat mördegspajer och med recept på dessa tarteletter med salt kolasås och en vitchokladpannacotta med chokladglaze.

De är inte speciellt svåra att göra, det är några olika moment men de flesta kan göras i förväg.

Jag har använt mej av ett tart kit set från Silikomart men man kan göra pajerna i de små formar man har och gjuta vitchokladpannacottan i någon silikonform som passar att placera över mördegsformen.

Blir det pannacotta eller glaze över, går det bra att frysa till en annan gång.


Recept

120 gr rumsvarmt smör
30 gr socker
30 gr florsocker
180 gr mjöl
1 ägg

Nyp ihop alla ingredienser i en bunke, knåda inte. Plasta in degen och låt vila i kyl i ca 30-60 minuter. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och stansa ut med tartringen så många du vill ha eller klä de formar du har med degen. Nagga botten. Grädda i ca 10-15 min beroende på ugn och storlek på 180 grader eller tills de blivit lite gyllene. Låt kallna helt.

Vitchokladpannacotta

3 dl grädde
2 gelatinblad
120 gr vitchoklad
En nypa vaniljpulver

Blötlägg gelatinet i 10 minuter. Hacka chokladen. Koka upp grädden och vaniljpulver. Ta av från värmen och blanda i de urkramade gelatinbladen. Häll över chokladen, rör slätt och häll upp i silikonformar. Låt stelna i kyl och frys sedan.

Salt kolasås

1 dl grädde
40 gr smör
En nypa vaniljpulver
85 gr glykos
125 gr socker

Smält ihop grädde, smör och vanilj i en kastrull. Värm glykosen ingen annan kastrull och häll i sockret i omgångar tills allt smält. Koka tills blandningen fått en klar bärnstenston. Ta av från värmen och blanda försiktigt ner gräddblandningen. Ta temperaturen när blandningen lugnat sig och koka upp till ca 112-115 grader. Låt svalna något och häll sedan upp i mördegsskalen. Låt stelna.

Chokladglaze

2 gelatinblad
110 gr socker
65 gr vatten
75 gr mörk choklad
15 gr siktad kakao
30 gr grädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp socker och vatten till 104 grader, ta bort från värmen. Lägg i den mörka chokladen och rör slätt. Lägg till kakaon och blanda. Häll tillsist i grädden och blanda. När blandningen når 60 grader, lägg i gelatinet och blanda. Sila glazen i en kanna, kör med stavmixern i ca 30 sekunder och sila igen. Vänta tills glazen når ca 30-32 grader innan den hälls över.

Montering

När tarteletterna är färdiga med kolan i och glazen klar att använda, ta fram den frysta vitchokladpannacottan och ställ dem på ett galler med en plåt under. Häll över glazen, låt droppa klart och förflytta dem sedan till tarteletterna. Låt stå kallt sedan innan dekoration.Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Ser ljuvligt gott ut
www.joannahalvardsson.se
Anette
,
Men så fina...Hur många blir det på detta recept? Kram Anette
erikasfikastund
erikasfikastund,
Lite beroende på strl på formar men ca 8-10 st!
nouw.com/erikasfikastund
Sabinor
,
Hej! Vilket fint recept. Tesar det just nu. En fråga, gällande guldglittret, sprayar du på det på glazen eller har du pulver som du siktar ner?
erikasfikastund
erikasfikastund,
Tack! Vad roligt att du testar 😊 ja precis, jag har bara strött med fingrarn.
nouw.com/erikasfikastund

Instagram