Striped Cake


Här kommer en maffig chokladtårta fylld med hallonmousse, hallonkompott och chokladfluff med hackad choklad. Den är täckt med marängsmörkräm smaksatt med vanilj och mjölkchoklad.



Tårtan är 18 cm i diameter. Receptet på chokladbotten kommer från bloggen My Kitchenstories. Botten, hallonkompott och chokladfluff görs dagen innan montering av tårtan. Har man ingen tårtring kan man även göra hallonmoussen i förväg. Jag monterar alltid mina tårtor två dagar i förväg så de hinner stå till sig och bli saftiga och goda.

Eftersom tårtan är täckt med marängsmörkräm är det viktigt att tårtan hinner stå framme minst 45-60 minuter innan servering så den hinner mjukna och bli god!


Recept 18 cm form

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
Låt den svalna och bli helt kall innan den delas i tre delar.

Hallonkompott

150 gr frysta hallon
0,5 dl socker
1,5 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det i blandningen. Låt kallna helt, gärna över en natt.

Hallonmousse

2 dl vispgrädde
3 st gelatinblad
0,5 dl socker
225 gr frysta hallon

Ta fram grädden. Koka upp hallon och socker, passera sedan bort kärnorna genom en sil. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter, ta upp och krama ur vattnet, blanda sedan ner dom i den varma hallonpurén. Se till att röra om noga så att gelatinet fördelas ordentligt, låt svalna lite. Vispa grädden ganska löst. Vänd ner en liten del grädde i den avsvalnade hallonpurén. Vänd sedan ner resten av grädden.

Chokladfluff

150 gram mjölkchoklad
2 dl grädde
0,5 st gelatinblad
Hackad choklad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen i grädden på låg värme. Krama ur gelatinet och rör ner det i chokladen. Häll upp i en bunke och lägg ett plast över mot chokladen. Ställ kallt minst 6 timmar, vispa sedan upp och blanda i lite hackad choklad.

Fördela hallonkompott på första tårtbottendelen. Fyll sedan på med hallonmousse. Lägg på en tårtbottendel och fördela sedan chokladfluffet med den hackade chokladen över. Lägg på den sista tårtbottendelen. Plasta in tårtan och låt stå minst ett dygn i kyl.

Marängsmörkräm

150 gr äggvita
2,25 dl socker
250 gr rumsvarmt smör
Vaniljsocker/Vaniljpasta
Smält mjölkchoklad, ca 60-100 gr

Smält chokladen och låt den svalna. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10-15 minuter. Sänk hastigheten. Tillsätt smöret, lite i taget. När allt smör är tillsatt, vispa minst 5 minuter till.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig, den går alltid att rädda. Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan. Ta undan en mindre del marängsmörkräm som du smaksätter med den smälta avsvalnade chokladen. Den större delen av marängsmörkrämen smaksätter du med vaniljsocker/vaniljpasta. Smaka av så att du får fram den smak du vill ha.

Spackla tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm med vanilj. Ställ sedan i kylen 15-20 minuter. Ta ut tårtan igen och spackla ett lite tjockare lager av samma smörkräm. Dra med en tandad tårtkam runt hela tårtan. Fyll i ”fårorna” med chokladmarängsmörkrämen. Dra sedan med en spackelspade jämnt runt hela tårtan. Ställ kallt.

Chokladdrip

Börja med att smälta ihop ca 50 gr grädde och 80 gr mjölkchoklad. Känns blandningen för tjock, spä på med lite mer grädde. När blandningen känns lagom, lägg i en liten klick smör och rör om till en jämn smet. Låt sedan svalna. Häll sedan över tårtan och låt rinna ner över kanten eller använde en flaska med pip som du styr drippet med. Låt stelna.

Spritsa toppar av överbliven smörkräm på tårtan.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Anna
,
Så fin!! Kan man täcka tårtan dagen innan med marängsmörkrämen, eller blir det bäst samma dag?

Instagram