Päronpaj med smultopping


Här kommer receptet på päronpajen toppad med pajsmulor och kolasås. Fyllningen är densamma som i föregående päronpaj med mandelspån.

Har man mjuka saftiga päron så kan man använda det eller koka päron mjuka i en sockerlag. Jag har använt konserverade päron i juice, tycker att de tillför mer päronsmak i pajen.



Recept

120 gr rumsvarmt smör
180 gr mjöl
60 gr florsocker
2 äggulor

Nyp ihop alla ingredienser till en jämn deg. Plasta in och låt vila i kylen minst 30 minuter. Kavla ut degen till ca 3 mm tjock på en mjölad yta. Fodra en pajform på ca 22-24 cm med löstagbar kant upp över kanten, skär bort överflödig deg. Försök få degen så tunn som möjligt i pajformen.

Fyllning

ca 600 gr konserverade päron, avrunna och skurna i mindre bitar

2 dl creme fraiche
2 st ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop creme fraiche, ägg, socker och vaniljsocker.

Lägg de avrunna päronen i botten på pajformen. Häll fyllningen över.

Smultopping

0,5 dl rårörsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl kokosflingor
75 gr smör


Nyp ihop alla ingredienser till en smulig topping. Fördela smulorna över fyllningen i pajformen.

Grädda på 200 grader i ca 30-40 minuter, tills pajen stannat och fått fin färg.

Kolasås

2 msk grädde
6-8 st kolor

Smält ihop på svag värme i en kastrull och ringla sedan över pajen.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Instagram