Nutellamoussetårta


Den här tårtan blev så fantastiskt god. Den består av en mjuk marängbotten med kola och rostade hasselnötter. Sen en choklad och nutellamousse och toppad med en nutellapannacotta.


Recept

125 gr rostade skalade hasselnötter (ICAs på påse)
1 dl äggvita
100 gr socker
1 msk potatismjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk
40 gram farinsocker
40 gram smör
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till smått (inte till mjöl). Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng. Vänd ner hasselnötterna och potatismjölet i marängen. Häll hälften av smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.

Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull. Sjud i några minuter till en gyllenbrun färg och tills det tjocknat. Rör hela tiden så det inte bränns. Tag ut formen ur ugnen, bred ut kolan över marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 18 minuter till. Låt svalna helt. Placera botten i en 20 cm silikonform eller i en springform klädd med tårtplast(vill man att botten ska synas, behåll samma form du gräddat botten i)

Nutella och chokladmousse

2 st gelatinblad
3 dl grädde
100 gr Fazer mjölkchoklad
100 gr Nutella
En nypa salt

Ta fram grädden så den inte är kyskåpskall. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Smält choklad och nutella på svag värme över ett vattenbad. Koka upp 1 dl av grädden. Ta av från värmen. Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma grädden. Rör sedan ner det i den smälta chokladen, rör till en blank smet. Vispa grädden till mjuka toppar. När chokladblandningen svalnat lite, vänd ner en liten del av grädden. Upprepa en gång och vänd sedan ner all choklad i den vispade grädden. Häll moussen över marängbotten. Ställ kallt och sedan i frysen.

Nutellapannacotta

1,5 dl grädde
1,5 st gelatinblad
1,5 dl nutella

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Värm grädde och nutella. Blanda sedan i det urkramade gelatinet. Vill man gjuta pannacottan i en silikonform så häll pannacottan i formen, låt stelna och ställ sedan i frys. Vill du vispa upp pannacottan och spritsa den över kakan, låt stelna och vispa sedan upp pannacottan.

Ta fram tårtan kvällen innan servering. Placera den frusna pannacottan på tårtan och låt tina långsamt i kyl.

Lycka till / Erika


Gillar