Moussebakelser med passionsfrukt


Att servera små moussebakelser till dessert eller fika är så fint. De här passar perfekt nu till påsk men passar såklart närsom på året.

De består av kladdkaka, passionsfruktspannacotta och vitchokladmousse.Har du en silikonform med flera cylindrar kan du baka bottnarna direkt i den. Det går också att baka en hel kladdkaka och stansa ut rundlar efteråt.

Vill man göra denna som en stor tårta så passar det också.

Blir det mousse över kan man hälla upp det i någon silikonform för senare bruk eller i små glas och servera som de är med något gott till.


Recept ca 8-10 st beroende på storlek

125 gr smör
2 dl socker
1,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kakao
2 ägg

Smält smöret. Blanda i torra ingredienser och rör ihop. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 20x25 cm eller baka av direkt i en silikonform med cylindrar. Grädda på 175 grader tills kanterna blivit lite fasta men fortfarande rörligt i mitten. Låt kallna helt.

Passionsfruktspannacotta

1 dl grädde
0,5 dl socker
1,5 gelatinblad
1 dl passionsfruktspuré

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp övriga ingredienser och tillsätt sedan de urkramade gelatinbladen. Rör slätt. Häll upp i en silikonform med små kupoler för pannacotta inuti bakelsen och i någon passlig form som passar ovanpå bakelsen. Ställ kallt och låt stelna, frys sedan.

Vitchokladmousse

150 gr vitchoklad
1 tsk smör
2 rumsvarma äggulor
3 dl grädde
1,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa 2 dl av grädden. Koka upp 1 dl ovispad grädde. Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet. Tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl. Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.

Montering

Placera bottnarna i silikonformen. Ta ut de frysta kupolerna och placera ovanpå, häll moussen över. Ställ kallt att stelna och frys sedan. Ta fram bakelserna kvällen innan servering, placera den frysta pannacottan ovanpå och låt tina sakta i kyl. Dekorera med påskgodis eller färska bär.Lycka till / Erika

Gillar

Kommentarer

Instagram