Matjestårta

Matjestårta, perfekt till påsk, midsommar eller sommarbuffén. Den här är så god. I min familj gillar inte alla sill men denna silltårta äter alla av så det är ett gott betyg!


Det går bra att förbereda tårtan, gör den gärna dagen innanför servering. Den håller 3-5 dagar i kylskåp. Jag har gjort den i en avlång form men det går lika bra i en 20 cm springform.


Recept

150 gr malaxlimpa/kavring
60 gr smör

Smält smöret och mixa brödet till fina smulor. Blanda ihop smör och brödsmulor och tryck ut i formen. Ställ kallt.

1 burk Abbas matjessill + 2 msk sillspad
0,5 st rödlök
0,5 dl dill
0,5 dl gräslök
2 dl cremefraiche
150 gr turkisk yoghurt
2 st gelatinblad

Ta fram cremefraiche och yoghurt en stund innan du börjar så det inte är kylskåpskallt. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Hacka sillen i små bitar och lägg i en bunke. Spara nån sillbit till garneringen. Tillsätt hackad rödlök, dill och gräslök. Rör ner cremefraiche, turkisk yoghurt och 1 msk sillspad. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i en kastrull tillsammans med 1 msk sillspad. Låt svalna en stund och tillsätt det sedan till blandningen under omrörning. Häll smeten över botten och låt stelna och stå kallt över en natt.

Garnera med sillbitar, rädisa, gräslök och salladsblad.



Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Lia
,

Hoppas ni får en underbar sommar <3

Instagram