Lingontårta till jul


Tårta med smak av jul. Fluffigt botten med smak av pepparkaka, lingonmascarponefyllning, cremecheesefrosting och salt koladrip.

Den här tårtan finns egentligen redan på bloggen fast då med mjuk pepparkaka som botten och är en favorit jag bakar till varje jul.

Den här varianten är minst lika god och passar till vilket julfika som helst!Tårtbotten går bra att förbereda och frysa in. Det gör jag alltid då det är lättare att dela det när det är lätt fryst. Tårtan är 18 cm i diameter och då får jag ut 4 st bottnar, en botten sparar jag i frysen. Det går också bra att grädda i en 20 cm form.

Lingonkompotten kan man göra upp till en vecka i förväg. Det går också bra att använda färdig lingonsylt men välj då en rårörd variant så den inte är för söt.

Fyll tårtan 1-2 dagar innan servering så den hinner sätta sig och alla smaker komma fram!

Recep 18-20 cm form

Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
1 msk mjölk


Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Mät upp mjöl och blanda ner pepparkakskryddan i mjölet. Mät upp potatismjölet. Sänk farten till lägsta och tillsätt alla ingredienser var för sig i ganska snabb takt. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Lingonkompott

200 gr frysta lingon
1 dl socker
1 msk vatten
1 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp lingon, socker och vatten, låt småkoka några minuter. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det. Häll upp kompotten ingen bunke och låt kallna, förvara i kyl.

Lingonmascarponefyllning för en 18 cm tårta

125 gr mascarponeost
2 dl grädde
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Lingonkompott

Vispa alla ingredienser utom kompotten till en fluffig fyllning. Vänd ner kompotten. Öka på i ingredienserna något om du använder en större form.

Fyll tårtan, plasta in och låt stå i kyl 1-2 dagar.

Cremecheesefrosting

150 gr rumsvarmt smör
200 gr philadelfiaost, kall
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa smöret vitt i ca 5 minuter. Vispa ner florsocker och vaniljsocker. Tillsätt sedan den kalla philadelfiaosten. Täck in tårtan med frostingen. Låt stå i kyl och bli helt kall.

Salt kolasås

75 g glykos

135 g strösocker

150 g grädde

0,75-1 msk flingsalt

40 g smör, rumstempererat

Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.

Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt! Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.Lycka till / Erika


Gillar