Jordgubbstårta med vitchoklad

Nu är det tid för alla goda sommartårtor. Midsommar på fredag och då måste man självklart ha en jordgubbstårta men vilken ska man välja? Finns så många goda jordgubbstårtor med olika fyllningar.


Den här tårtan består av en jordgubbsfyllning, en vitchokladgrädde och är täckt med en gräddfrosting med smak av lime, en så god kombination!

Jag tycker att limen behövs för att balansera upp den söta vitchokladen. Man skulle även kunna lägga ett tunt lager lemoncurd under vitchokladmoussen, det skulle bli så gott. Då kan man skippa limen i gräddfrostingen om man vill. Bara fantasin sätter gränser.

Jag fyller alltid mina tårtor minst 1 dag, oftast två dagar innan servering, då hinner de sätta sig och bli saftiga och goda.
Recept 20 cm form

Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 citron, finrivet skal + ca 1-1,5 msk citronsaft


Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Jordgubbsmascarpone

300-350 gr frysta skivade jordgubbar (går också bra med färska, skippa marsanpulvret då)
1-2 msk marsanpulver
125 gr mascarponeost
1-1,5 dl grädde
0,5 dl florsocker

Låt jordgubbarna tina i kylskåpet, skiva dem i mindre bitar om de är hela. Pressa ur lite av jordgubbssaften och tillsätt sedan marsanpulver i jordgubbarna så att det tjocknar lite (spara lite saft till monteringen). Vispa ihop övriga ingredienser till en tjock fyllning. Vänd ner jordgubbarna.

Vitchokladgrädde

180-200 gr vitchoklad
2,5 dl grädde
1 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm grädden i en kastrull och smält 150 gr av chokladen där i. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och häll upp i en bunke. Plasta in och ställ kallt. När chokladgrädden stått kallt i minst 6 timmar, vispa upp till en fluffig fyllning och hacka den resterande chokladen smått och vänd ner i chokladgrädden.

Montering

Dela tårtbotten i tre delar. Fyll tårtan med de två fyllningarna. Vill man kan man ta lite av jordgubbssaften och droppa över tårtbotten. Plasta in och låt stå minst ett dygn.

Gräddfrosting med lime

125 gr mascarponeost/philadelfiaost
2-2,5 dl grädde
0,5 dl florsocker
2-3 st lime, finrivet skal från alla och saft från en halv lime

Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig frosting, smaka av och tillsätt lite mer pressad limesaft om det behövs. Täck in tårtan med frostingen.

Dekorera med färska jordgubbar!Lycka till / Erika


Gillar