Jordgubbstårta med rabarber

Årets midsommartårta med smak av rabarber och jordgubbar, så god och tog slut direkt av 4 vuxna och två barn!

Receptet är nästan detsamma som jordgubbstårtan med vitchoklad. Jag har bara bytt ut vitchokladen mot rabarber och den här gången gjorde jag två stycken tårtor som var 18 cm i diameter så receptet på fyllningarna räcker till två lite mindre tårtor eller en stor tårta. Gör man en tårta som är ca 20 cm i diameter kan man minska lite på receptet till fyllningarna.

Rabarkompotten görs med fördel en dag innan montering. Tårtbotten kan man göra i förväg och frysa in, då är det oftast lättare att dela den också.

Som vanligt fyller jag tårtorna två dagar innan servering och täcker tårtan samma dag som den ska serveras.


Recept 18-20 cm form

Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.

4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 citron, finrivet skal + ca 1-1,5 msk citronsaft


Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.

Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Jordgubbsmascarpone till 2 mindre tårtor eller 1 stor

350-400 gr frysta skivade jordgubbar (går också bra med färska, skippa marsanpulvret då)
2-2,5msk marsanpulver
250 gr mascarponeost
2,5-3 dl grädde
1 dl florsocker

Låt jordgubbarna tina i kylskåpet, skiva dem i mindre bitar om de är hela. Pressa ur lite av jordgubbssaften och tillsätt sedan marsanpulver i jordgubbarna så att det tjocknar lite (spara lite saft till monteringen). Vispa ihop övriga ingredienser till en tjock fyllning. Spara lite mascarponefrosting till monteringen. Vänd ner jordgubbarna i resterande frosting.

Rabarberkompott

500 gr rabarber
0,75 dl socker
0,5 tsk vaniljpasta
3,5 st gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca tio minuter. Koka rabarbern mjuk tillsammans med socker och vanilj. Rör/mosa rabarbern slät. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Låt kallna helt i kyl, gärna över en natt.

Montering

Skär tårtbotten i 3 eller 4 delar beroende på storlek på botten. Lägg ett lager med mascarponefrosting på den första botten och rabarberkompott över. Lägg över en bottendel och droppa lite av den sparade jordgubbssaften över botten. Fördela sedan jordgubbsmascarponefyllningen över botten. Lägg på sista bottendelen. Plasta in och låt stå i kyl 1-2 dagar.

Gräddfrosting till 2 st mindre tårtor eller 1 stor

100 gr philadelfiaost
3-4 dl grädde
0,5 dl florsocker

Vispa ihop till en fluffig frosting och täck in tårtan. Låt stå några timmar innan servering.


Lycka till / Erika


Gillar

Kommentarer

Mandii
Mandii,
Hej, hittar inte vaniljpasta i affären, kan msn byta ut det? Till vad i sådana fall och mängd, tack!😊
nouw.com/mandii
erikasfikastund
erikasfikastund,
Vaniljstång eller lite vaniljsocker. Väljer du vaniljsocker så minska ev lite på frysandes sockret, smaka av så du får det så syrligt du önska!
nouw.com/erikasfikastund

Instagram